Nieuwe 1 pond munt na Nederlandse valsemunterij (VIDEO)

Het Verenigd Koninkrijk heeft per dinsdag een nieuwe munt van één pond. De reden: een Nederlandse valsemunter bracht enkele jaren geleden een onbekende hoeveelheid valse ponden in omloop. Amsterdammer Patrick O. wacht intussen al jaren op zijn proces.

Door @Wim van de Pol

In november 2013 deed de FIOD een inval in het bedrijf ECM, eigendom van O., in het Amsterdamse Westelijk havengebied. Er werden onder meer 4 miljoen blanco munten gevonden die nog tot valse ponden geslagen moesten worden. De affaire was groot nieuws in Groot-Brittannië omdat in het onderzoek naar voren kwam dat er vanuit Amsterdam verschillende transporten met ponden naar de overkant van de Noordzee waren gegaan.

Oktober

Er is gespeculeerd over de hoeveelheid vals geld die in omloop is gekomen. In ieder geval werd niet lang na de inval in Amsterdam in Londen besloten om het muntstuk te vervangen. Dinsdag wordt de munt in omloop gebracht. Tot oktober blijven de oude stukken van één pond nog geldig. Volgens de Royal Mint is de nieuwe pond het ‘veiligste muntstuk ter wereld’.

Adviseur

Het onderzoek naar het bedrijf van Patrick O. is nog maar weinig opgeschoten. Al jaren wordt er gesproken over het aanbrengen van getuige-deskundigen die iets over de zaak zouden kunnen bijdragen. Een bron die de zaak geod kent zegt tegen Crimesite dat dit nog niet zo eenvoudig is omdat de ware deskundige op dit gebied Patrick O. zelf is. O. zou zowel voor de Nederlandse Munt maar ook voor buitenlandse muntproducenten als adviseur hebben opgetreden. De machines die in Amsterdam werden aangetroffen waren de duurste en beste in de wereld.

Vertakkingen

De vraag is waarom precies het onderzoek naar O. zo lang duurt. Volgens de eerder genoemde bron heeft het relatienetwerk van O. ‘vele vertakkingen’. In het onderzoek zouden ook de namen van internationale drugshandelaars zijn opgedoken. O. is allang op vrije voeten.

Zie ook:

Nieuwe pond door Nederlandse criminelen

‘NL-verdachte sloeg valse ponden’

Goudhandelaar in beeld bij FIOD