Nieuwe aanklacht tegen Silk Road-oprichter

Amerikaanse aanklagers hebben drie nieuwe aanklachten ingediend tegen Ross Ulbright, de vermeende oprichter van de online zwarte marktplaats Silk Road. Hij wordt nu ook verdacht van het smokkelen en verhandelen van drugs via internet en het frauderen van identiteitspapieren.

Ulbright werd eerder al verdacht van het opzetten van een infrastructuur om drugs te verhandelen, het hacken van computers en het mogelijk maken van witwassen van zwart geld. De zaak tegen Ulbright begint op drie november. Justitie verdenkt dat hij 'Dread Pirate Roberts' is; de nickname van de oprichter van Silk Road.

Anoniem handelen in drugs

Via de digitale marktplaats konden illegale goederen worden verhandeld, zoals wapens en drugs. De site was onderdeel van de "deep web", het deel van het internet dat niet door zoekmachines wordt geïndexeerd. Silk Road was alleen toegankelijk via het TOR-netwerk, waarmee je min of meer anoniem kunt internetten, en betalingen gingen via Bitcoins, wat moeilijk na te trekken is door de politie.

Ulbright handelde zelf ook

De politie verdacht Ulbirght er tot nu toe alleen van dat hij de marktplaats had opgezet, maar hij zou ook drugs hebben verhandeld via zijn eigen site. Het gaat om onder meer heroine, cocaine, LSD en metamfetamine. Hij zou ook valse identiteitspapieren hebben verkocht, waaronder rijbewijzen en paspoorten.

Silk Road werd vorig jaar opgerold nadat Ulbright via een undercoveractie werd geïdentificeerd als "Dread Pirate Roberts".

Lees ook:

Oprichter online zwarte markt wil bitcoins terug

DEA pakt bitcoin-miljonair aan

Nederlander, 'grootste dealer' op Silk Road, bekent

Meer drugshandel via internet na sluiting Silk Road