Nieuwe aanwijzing in zaak Ploegstra

In de zaak van Herman Ploegstra, die sinds 2010 wordt vermist, is een nieuw, mysterieus briefje opgedoken. Het tv-programma Vermist meldde dat vrijdagavond. Op het briefje staan zes woorden, waaronder ‘waterschap’. Opmerkelijk, want de BMW van Ploegstra werd aangetroffen op een terrein van het waterschap op de avond van zijn verdwijning. Video na de break. 

 

Door @Vincent Verweij

Herman Ploegstra verdween spoorloos van de aardbodem na bezoek aan een sportschool in Breskens. Zijn auto werd teruggevonden langs een B-weg die vanuit Breskens naar IJzendijke loopt, zijn woonplaats. Naast de auto lag de brandweerpieper en de portemonnaie van Herman.

Crime Passionelle

De zaak van Ploegstra is één van de meest raadselachtige vermissingen van de laatste jaren. Herman leed een dubbelleven, had minnaressen en conflicten met zowel zijn schoonvader als met een bedrogen echtgenoot. Hij kreeg ook doodsbedreigingen in de maanden voor zijn verdwijning, maar vertelde niet uit welke hoek die kwamen.

In het boek Cold Cases, dat gebaseerd is op het politiedossier over Herman, werd onthuld dat hij ook contacten onderhield met een plaatselijke growshopeigenaar die criminele antecedenten heeft. En dat hij regelmatig rondliep met een onverklaarbare hoeveelheid cash geld.

Briefje

 Het briefje dat nu naar buiten komt bewijst dat Herman’s auto niet per toeval op het terrein van het waterschap terecht is gekomen. Eerder werd nog gedacht dat hij misschien toevallig op die plek klem zou zijn gereden. Maar kennelijk had Herman vantevoren bedacht dat hij daar zijn auto zou parkeren, mogelijk omdat er een afspraak met iemand was gemaakt op de bewuste plek.

Ook een aantal andere woorden op het briefje lijken verklaarbaar. ‘Sport’ en ‘handschoenen’ verwijzen naar de bokstraining die Herman op de avond van zijn verdwijning had. ‘Spuitbus’ is vermoedelijk het busje pepperspray dat in zijn auto is aangetroffen. Onduidelijk is wat er bedoeld wordt met ‘industrie’ en met ‘moes t?’. Het zou een moestuin kunnen zijn, zoals een kleinschalige wietkwekerij weleens wordt genoemd. Of het woordje ‘moest’, in de zin van ‘iets dat moest gebeuren’. Maar ook een naam van iemand, zoals Mustafa T.

Kijk naar de reportage van Vermist-verslaggever Marco Kamphuis (begint op 25’35)


Bekijk de video in andere formaten.

Tips

Weet u meer over de zaak Ploegstra, of heeft u een idee wat de samenhang is tussen de woorden op het briefje? Neem dan contact op met Crimesite, desgewenst anoniem via ons tipformulier.