Beschuldiging over moord Noteboren

De Limburgse recherche beschikt over een getuigenverklaring met mogelijk nieuwe informatie die alsnog kan leiden tot een oplossing van de moord op Ronald Noteboren uit Schinnen in 2009. Dat meldt De Telegraaf donderdag. Het in stukken gesneden lichaam werd op een landweggetje in België teruggevonden dichtbij de snelweg A67. 

Een journalist van de krant heeft de verklaring ingezien. Het is volgens de krant een uitgebreide verklaring, afgelegd door Clemens K. (44 foto rechts onder).

Opdrachtgever

K. is veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij miljoenen wegsluisde bij het Amsterdamse kunstfonds. Ronald Noteboren was hierbij volgens de politie ook betrokken. Dat zou het motief voor de moord zijn geweest. Volgens Clemens K. is ene F. T. uit Amsterdam opdrachtgever geweest van de moord op Noteboren omdat deze twee miljoen euro, afkomstig uit het Kunstfonds, had gestolen.

Honderd procent

'F. zei: 'laat maar aan mij over, ik regel het wel, we weten hem wel te vinden'. Hij is de opdrachtgever en jullie moeten de dader in de vriendenkring van F. T. zoeken. Dat is honderd procent zeker', aldus K. tegenover recherche. 'Ik ben zelf door F. bedreigd, moest geen gekke dingen doen. 'Anders loopt het met jou net zo af als met hem'. Daar werd ik bang van. (…) Ik hoop dat naar aanleiding van mijn verhaal alles opgelost kan worden. Ik voel me er vervelend over. Uiteindelijk heeft het toch te maken met mijn druk op de knop omdat ik dat geld overmaakte. Je kunt zeggen: hij [Ronald Noteboren, red.] had het geld niet moeten pakken, maar toch.'

Getuige

Bart Nooitgedagt, advocaat van F. T. die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de kunstfraude, zegt de verklaring van K. te kennen, maar deze te betwisten. 'Ik wil meneer K. als getuige gaan horen.' Paardenhandelaar Jan S. uit Stevensweert heeft vastgezeten vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op Noteboren. Hij is inmiddels alweer geruime tijd op vrije voeten. Zijn raadsman Sjoerd van Berge Henegouwen laat weten dat K. met deze verklaring 'bevestigt dat mijn cliënt er niks mee te maken heeft'.