NR rondt Bredase megazaak af

In Breda heeft de Nationale Recherche maandag opnieuw verdachten aangehouden in het al langer lopende onderzoek naar onder meer leden van de familie Gubbels. Het zijn vier mannen van 52, 31, 65 en 47 jaar, die worden gezien als hoofdverdachten in het onderzoek, dat al sinds 2009 loopt. Onder de arrestanten zijn de vader en de broer van de in 2010 vermoorde 12-jarige Danny Gubbels.

De Nationale Recherche heeft met de arrestaties van maandag een belangrijk en prestigieus onderzoek afgerond, hoewel er bij Crimesite aanwijzingen zijn binnengekomen dat de recherche nog minstens één belangrijke vertakking van deze groep wil aanpakken. 

De verdenking is breed: de productie van synthetische drugs, cocaïne, wietteelt en het witwassen van crimineel geld. In de zaak zijn in oktober invallen gedaan bij leden van de familie Gubbels.

Op het kamp waar deze familie woont is in juli 2010 de 12-jarige Danny Gubbels om het leven gebracht door mannen die in het wilde weg op een aantal wagens schoten. Voor die aanslag staat een aantal verdachten terecht in een lopende rechtszaak. Wat precies de relatie is tussen deze aanslag, die zeer waarschijnlijk voortkomt uit een zakelijk conflict, en de handel die in het grote onderzoek van de Nationale Recherche aan de orde is, is nog onduidelijk.

Op 12 oktober en op 25 oktober zijn op het kamp aan de Rijnauwenstraat in Breda en op andere plaatsen in Zuid-West-Nederland doorzoekingen geweest. Toen zijn 130 kilo cocaïne, ruim 6,5 miljoen euro aan contant geld en acht vuurwapens in beslag genomen, waaronder een Kalashnikov AK-47 aanvalsgeweer. De 130 kilo cocaïne lag verborgen in een loods achter een woning in Rucphen.

Bij die acties werden al twee verdachten aangehouden maar de vader van de overleden Danny Gubbels nog niet. 

De groep rond Gubbels wordt vooral verdacht van de productie van amfetamine en MDMA (de grondstof voor xtc) en de handel in grondstoffen voor deze drugs. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten zich ook bezig zouden houden met de productie van en handel in wiet. Er is een kwekerij ontmanteld in een loods in Tilburg, waar de planten groeiden onder lampen die werden gevoed met gestolen stroom, aldus het Openbaar Ministerie.

In de lopende rechtszaak naar de dood van 12-jarige Danny Gubbels staan momenteel drie Britse verdachten terecht. Op 14 juli 2010 kwam de jonge Danny – waarschijnlijk onbedoeld – om het leven toen zes gemaskerde mannen het vuur openden op zijn caravan.

Tijdens de behandeling van die zaak – voor de Bredase rechtbank en door het Bredase parket – zei de officier van justitie dat hij voor het eind van het jaar aangehoudingen verwacht voor betrokkenheid bij de schietpartij: ‘Er komt een behoorlijke pluk mensen aan de beurt’. 

Op de vraag van advocaten of de vader van Danny Gubbels verdachte is ging de officier op die zitting nog een antwoord uit de weg.

Het onderzoek in de zaak was een speerpunt van het kabinet dat in 2009 begon met de aanpak van de georganiseerde wietteelt in Noord-Brabant. 

Lees ook:

Bijna vijf miljoen cash bij kampbewoner UPDATE 

Hier eerdere berichten over de zaak.