Nieuwe arrestaties onderzoek valse ponden

In een Amsterdams onderzoek naar valsemunterij zijn woensdag twee nieuwe arrestaties verricht. Een 58-jarige man uit Stein en een 63-jarige man uit Echt-Susteren zijn aangehouden. Ze zouden hebben geholpen met het transport van valse munten vanuit de Amsterdamse loods, waar ze werden geproduceerd, naar andere locaties.

Het onderzoek wordt verricht door de FIOD onder leiding van een officier van justitie van het openbaar ministerie in Amsterdam. Omdat het om valse Engelse ponden gaat, wordt in het onderzoek nauw samengewerkt met de National Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk, meldt het OM.

Ponden

Op 5 november 2013 zijn in het Amsterdamse Westelijk Havengebied twee mannen (49 en 67) uit Amsterdam aangehouden op verdenking van valsemunterij. De mannen zouden meer dan een miljoen Engelse ponden hebben geslagen. Een van deze verdachten is de eigenaar van het bedrijf waar de mannen zijn gearresteerd en waar de valse munten werden geproduceerd. Deze man wordt ook verdacht van vuurwapenbezit. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van informatie van de Belastingdienst.

Transport

De twee verdachten zitten sinds 5 november vast. Donderdag 24 april was er bij de rechtbank in Amsterdam een zogenoemde pro formazitting. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de twee mannen met 90 dagen verlengd.

De woensdag aangehouden verdachten zouden volgens het OM betrokken zijn bij de transport van de valse munten.