Nieuwe arrestaties voor vissers met drugshandel

De politie en de douane hebben maandag in Den Over een garnalenkotter doorzocht in een onderzoek rond internationale drugshandel. De kapitein van het schip en een anderem an zijn aangehouden. In Urk is een derde verdachte aangehouden vanwege witwassen.

Het schip zou in oktober 2013 zijn ingezet om op zee drugs op te halen. Twee van de verdachten kwamen eerder al in beeld in het onderzoek. De politie pakte in januari 11 verdachten op, die met visserschepen drugs aan land zouden hebben gebracht. Daarbij zou onder meer een grote partij cocaïne uit Venezuela opgehaald worden, maar de politie greep in januari in tijdens de voorbereidingen.

De drugs zou met een zeilschip van Zuid-Amerika naar de Nederlandse kust varen, waar de drugs op meerdere schepen zou worden overgeladen. De politie heeft ook een wietkwekerij met honderden planten ontmanteld die aan de groep wordt toegeschreven en in Rotterdam werd een lading wiet onderschept die uit Zuid-Amerika zou zijn geïmporteerd. De wiet was verstopt in een pooltafel. Eerder werd 30 kilo MDMA in beslag genomen die naar Engeland zou worden verscheept.

De handel zou onder de dekmantel van een vissersbedrijf plaatsvinden. De drie eigenaren van dat bedrijf werden in januari al aangehouden.

De woning van een van de verdachten die maandag werd aangehouden is doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op smartphones, navigatieapparatuur en andere documenten.