Nieuwe beelden van Mink Kok (video)

Gisteravond werd de documentaire ‘Post Beiroet’ uitgezonden op tv, waarin een gesprek was te zien met Mink Kok in de Libanese Roumieh­-gevangenis. Crimesite liet afgelopen week al een voorproefje zien en na de break is nu het hele gesprek te zien. ­­­In de documentaire, die werd gemaakt door Maria Mok en Meral Uslu, worden medewerkers van de Nederlandse ambassade in Beiroet gevolgd. Ze verlenen consulaire bijstand aan gedetineerden in Libanon, onder wie ook de beruchte Amsterdamse crimineel Mink Kok, die er tot voor kort gevangen zat.

53 kilo coke

Mink Kok kwam in januari vrij, na 4,5 jaar vast te hebben gezet in Libanon waar hij in 2011 was opgepakt met 53 kilo coke in de Libanese stad Kaslik. Hij heeft de beschuldiging altijd ontkend en zei onlangs in een interview dat er in Nederland ‘een smerig spel’ met hem is gespeeld.

 

Documentaire

Kort voor zijn vrijlating werd hij gefilmd voor een documentaire over de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Libanon. Nederlandse gedetineerden ontvangen overal ter wereld, indien gewenst, consulaire bijstand. Alle arrestanten worden ingelicht over de mogelijkheden en voorwaarden van rechtsbijstand in het land van arrestatie.

Sinds 2013 waren er in die gevangenis verschillende malen rellen en vechtpartijen onder gedetineerden en hadden de autoriteiten grote moeite het gezag te herstellen. Kok werd gefilmd in de kamer van de directeur van de inrichting kort na een langere periode van onrust. Hij toont zich ontevreden over het feit dat zijn Playstation, DVD-speler en Playstation werden afgepakt.

Kok gaf overigens toestemming voor het filmen maar de directeur verbood het filmen van zijn gezicht. De documentaire is ook te zien op Uitzending Gemist.