Nieuwe beelden schutter overval

De politie heeft vier bewerkte beelden vrijgegeven van de overval op het winkelcentrum aan het Amsterdamse Osdorpplein. Met behulp van nieuwe technieken in de Verenigde Staten is het gelukt de camerabeelden van de schutter die vorig jaar mei een beveiliger in zijn arm schoot op het Osdorpplein op te waarderen. Deze voortvluchtige verdachte heeft volgens de politie meerdere keren op achtervolgers geschoten.

De schutter werd achtervolgd door een beveiliger. Eén kogel trof de man in zijn bovenarm, een tweede miste op een haar na zijn bovenlichaam, maar liet wel een kogelgat achter in het rijbewijs dat de beveiliger in zijn linkerborstzakje droeg.

Een juwelier in winkelcentrum Shoperade aan het Osdorpplein werd vorig jaar 18 mei door twee mannen overvallen. Een medewerker werd hierbij hard met een vuurwapen op zijn hoofd geslagen. Nadat omstanders voorwerpen naar de overvallers gooiden gingen zij er vandoor. Ze namen een tas vol sieraden mee. Onderweg naar de uitgang probeerden de twee zich te ontdoen van hun achtervolgers door deuren gesloten te houden en te dreigen met hun vuurwapens.

Eenmaal buiten lukte het omstanders, een beveiliger en een toegesnelde politieman één van de twee overvallers te pakken die er met zijn scooter vandoor wilde gaan. Hij had ook de buit bij zich. De andere heeft hierbij vermoedelijk een schot gelost in de richting van die helpers, teneinde zijn kompaan te ontzetten. Dit is later gebleken uit technisch onderzoek dat is uitgevoerd op het aangetroffen vuurwapen en door de schutter is achtergelaten op zijn vluchtroute. Het vuurwapen zou op dat moment een storing hebben gehad waardoor de kogel niet is afgevuurd.

De overvaller, een 21-jarige Amsterdammer, en een later aangehouden 20-jarige medeplichtige hebben zich op donderdag 24 mei j.l. moeten verantwoorden voor de rechter. De officier van justitie eiste respectievelijk acht en twee en een half jaar celstraf.

Bekijk allebeelden hier.

Zie ook:

Schietende overvallers gepakt 

Publiek overmeestert overvaller