Nieuwe BMW weerstaat AK-47 (VIDEO)

In deze gewelddadige tijden van jihadisme en schietpartijen op straat neemt de behoefte aan veiligheid toe. Autoproducenten in het duurdere segment spelen daar al enkele jaren op in. Eind vorige maand kwam BMW met een "betaalbare" en wendbare gepantserde auto. De BMW X5 Security Plus weerstaat projectielen uit een AK-47.

 

Proeven

Volgens BMW is de dreiging van vuur uit een AK-47 een fact of everyday life. Op de Moscow Motorshow werd de nieuwste BMW-telg voor veiligheidsbewuste chauffeurs gepresenteerd. Andere autobedrijven kwamen daar ook met de nieuwste modellen maar het Beierse autobedrijf claimt de eerste te zijn die een effectieve kogelwering biedt tegen de munitie uit de veel gebruikte Kalashnikov. Proeven zouden hebben uitgewezen dat de lak weliswaar ernstig beschadigd raakt maar dat de kogels niet binnendringen. De prijs is nog wel tegen het half miljoen euro.

Ricochet

De veel gebruikte NAVO-standaard 7.62 munitie, die onder meer door de AK-47 te gebruiken is, boezemt chauffeurs van lichter bepantserde voertuigen angst in doordat de mogelijkheid bestaat dat een projectiel wel binnendringt maar het voertuig daarna niet meer verlaat en door het ricochet-effect binnen dood en verderf zaait. Volgens BMW hoeven kopers hiervoor niet meer te vrezen. En omdat de wagen is uitgerust met een achtcilinder turbo die zorgt voor 450 pk is het voertuig flexibel genoeg om in geval van een beschieting snel weg te komen.

Landrover

De bepantsering van de BMW biedt de hoogste bescherming tegen handvuurwapens (BR7), dus ook tegen geweren die 7.62 met harde kern afschieten. De VR6-protectie biedt tevens enige protectie tegen explosies van bijvoorbeeld landmijnen of bepaalde granaten. De BMW concurreert met name tegen de gepantserde Landrover. In de selecte klasse van de bepantserde executive cars stijgen de aanschafkosten. De beste zijn mogelijk de Mercedes Benz S-Guard 600 (rond een miljoen euro) en de Audi A8 Security. Hier staan er een paar op een rijtje, de prijs van Obama's Cadillac (The Beast) is door de geheime elementen niet helemaal vast te stellen.  

{youtube}z-Q91ys__wQ{/youtube}