Nieuwe Canadese premier wil wiet legaliseren (VIDEO)

De nieuw gekozen Canadese premier Justin Trudeau wil ‘direct’ beginnen met legaliseren van marihuana. Hij denkt daarmee een grote inkomstenbron van georganiseerde criminaliteit weg te nemen. Grootschalige wiethandel in Canada is deels in handen van criminele motorclubs. 

Praktische problemen

Critici hebben gezegd dat legalisering in Canada niet zo snel gerealiseerd kan worden als Trudeau dat voorspiegelt. Er zijn praktische problemen die moeten worden opgelost en tijd zullen kosten. De wet- en regelgeving zal moeten worden opgesteld en tot in de details besproken met voor- en tegenstanders.

Brownies

Vier Amerikaanse staten legaliseerden wiet pas na jaren voorbereiding. In de uitwerking van de plannen daar kwamen rezen bijvoorbeeld vragen over de mate van vrijheid in de teelt. Mogen alle particulieren wiet telen (en zo ja hoeveel) of kan dat alleen met vergunning, en hoe moet dat worden ingepast in de belastingwetgeving. Een andere vraag is hoe om te gaan met eetwaren die THC bevatten, zoals koeken en taarten en brownies die voor kinderen aantrekkelijk zijn.

MC’s

Binnen de opsporing in Canada zijn ook zorgen geuit, met name over de gespannen situatie tussen criminele MC’s. In Canada bestaat grote concurrentie tussen Hells Angels, Bandidos en andere MC’s die voortdurend leidt tot gewelddadige confrontaties. Als de illegale markt voor marihuana door legalisering slinkt betekent dat een aderlating voor de financiën van de MC’s. En dat zou weer kunnen leiden tot heviger en gewelddadiger concurrentie tussen MC’s onderling en andere criminele groepen.

Time heeft bericht dat de legalisering in slechts vier Amerikaanse staten heeft geleid tot een significante daling van de inkomsten van Mexicaanse drugskartels.