Nieuwe CIE-informatie Antwerpse moord

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de Amsterdammer Marchano P. één van de schutters is die Najib "BouhBouh" hebben vermoord in Antwerpen. De andere zou de dit voorjaar vermoorde Rida Bennajem (foto) zijn (donderdag stond een verdachte terecht voor die moord). Donderdag moest P. terechtstaan voor de rechtbank in Amsterdam voor een witwaszaak. P. – volgens het Openbaar Ministerie – een veelplegende inbreker, beschikte na de moord in Antwerpen over zeer veel geld en kocht dure auto's. 

Foto

P. is nog niet gedagvaard voor de Antwerpse liquidatie. Tegen hem en Bennajem beschikt het Openbaar Ministerie ook over anonieme CIE-informatie. Dna van Bennajem is gevonden op een waterflesje in een BMW die volgens de officier van justitie is gebruikt bij de liquidatie en waar Benaouf A. in zou hebben gereden. De schutters in Antwerpen zouden zijn ontkomen in een witte Golf die is achtergelaten in Turnhout. De volgende ochtend rond 03.30 is de BMW gesignaleerd toen deze Turnhout verliet. Er is een foto beschikbaar van dat moment. Bestuurder noch bijrijder vertonen echter gelijkenis met Bennajem of P., voorzover dat is vast te stellen.     

Gwenette

Opvallend is dat donderdagmiddag op de zitting rond Ben A. bleek dat het Openbaar Ministerie in het dossier nieuwe CIE-informatie heeft bijgevoegd. Dat gebeurde op aandringen van advocaat Sander Janssen die eist dat alle anonieme informatie over zijn cliënt A. in de Antwerpse moordzaak op tafel zou komen. De tot nu toe bijgevoegde informatie duidde erop dat Benaouf A. een conflict had met de vermoorde BouhBouh. Maar er blijft nu ook informatie te zijn dat juist Gwenette M. een conflict zou hebben gekregen met zijn vertrouweling en jeugdvriend uit Amsterdam-Zuid, BouhBouh.

Speculaties

Deze informatie was gelijktijdig afgegeven door dezelfde verbalisant in hetzelfde onderzoek. Kennelijk had de officier van justitie de CIE-informatie geselecteerd. Advocaat Sander Janssen zei deze inkleuring 'zorgwekkend en kwalijk' te vinden. 'Zulke informatie creëert een beeld dat nog maar moeilijk is bij te stellen', zei hij.

De nieuwe informatie biedt ruimte aan nieuwe speculaties over de achtergronden van het conflict in de Amsterdamse onderwereld dat leidde tot de aanslag op Benaouf A. en de moord op BouhBouh in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in december vorig jaar.  Er zijn over dat conflict in verschillende media vele verhalen verschenen. Maar over de achtergrond van dat conflict staat nog niets vast.