Nieuwe details FBI-onderzoek Joran

In een vandaag verschenen boek over Joran van der Sloot staan nieuwe details over de FBI undercover-operatie tegen hem. In mei van dit jaar vertelde Joran aan een Amerikaanse advocaat waar het lijk van Natalee begraven lag. Ze reden met een auto naar de bewuste plek, maar Joran wist op dat moment niet , dat de auto vol zat met afluisterapparatuur van de Feds. De details staan in het boek ‘Joran’s Moord Mysteries’  van misdaadjournalisten John van de Heuvel en Bert Huisjes.

 

Als Joran begin dit jaar uit Thailand terug keert naar Aruba, smeedt hij een plan om geld te verdienen aan de beloning die was uitgeloofd voor het terug vinden van Natalee. Hij mailt de Newyorkse advocaat John Kelly met een voorstel.  Hij zal het lichaam van Natalee aanwijzen, als hij de beloning van 250.000 dollar kan opstrijken.  De advocaat houdt ruggespraak met Beth Holloway en ze concluderen dat er twee mogelijkheden zijn: of Joran spreekt de waarheid en dan is de zaak opgelost, of hij liegt weer en dan is er juridisch sprake van oplichting. In beide gevallen zou Joran schuldig zijn en een gevangenisstraf riskeren. Beth ziet het als de uitgelezen kans om Joran achter de tralies te krijgen. Er wordt daarom besloten de FBI bij de zaak te betrekken.

Beth maakt een voorschot van 15.000 dollar over naar een Nederlandse bankrekening van Joran en een ontmoeting wordt gearrangeerd in het Radisson hotel op Aruba. In de hotelkamer van advocaat Kelly, overhandigt deze nog eens 10.000 dollar cash aan Joran. De FBI legt alles stiekem op foto’s vast.

Joran vertelt vervolgens tijdens de autorit aan de advocaat hoe de noodlottige avond is verlopen. Dat Natalee op het strand wilde blijven en hij haar terug naar het hotel  wilde brengen. Dat er een duw- en trekpartij ontstond waarbij Natalee valt en met haar hoofd op een steen slaat. Ze zou op slag dood zijn. Dat hij vervolgens samen met zijn vader het lichaam van Natalee in een huis heeft begraven, in de buurt van de Aruba Racquet Club.  “In het grind onder de fundering”, staat er in het FBI-rapport.

Als snel blijkt er niks van het verhaal te kloppen. Begin juni 2005 stond het huis er zelfs nog helemaal niet, pas in oktober was de bouw begonnen. Zo bleek ook uit satellietfoto’s. Kelly vraagt Joran om opheldering en die geeft toe opnieuw gelogen te hebben.


View Larger Map

De Peruaanse advocaat van Joran, zegt in het boek overtuigd te zijn dat de FBI hem naar Lima heeft gelokt. Op Aruba kon Joran niet worden uitgeleverd wegens afpersing (alleen wegens drugsdelicten), daarom moest hij naar een bevriend land dat mee zou helpen aan zijn uitlevering. Joran’s pokervriend David Garcia zou een undercover-agent van de FBI zijn. Hij betaalde het ticket en regelde het hotel voor Joran.

Binnenkort een uitgebreidere recensie van het boek op Crimesite.