Nieuwe drugs met 3D-printer en nanotechnologie

Door nieuwe technologieën als de 3D-printer en nanotechnologie zal de komst van nieuwe drugs explosief toenemen. Er komen nu al steeds meer nieuwe drugs, waarbij nanotechnologie een rol speelt. In de toekomst zal dat nog verder toenemen, denken experts.

Dat bleek uit een Europees congres van verslavingsexperts in Breda, dat vrijdag werd gehouden. Tussen 2005 en 2013 zijn ruim 300 nieuwe drugs op de markt gekomen. In 2012 werden 73 nieuwe soorten drugs ontdekt, in 2013 waren dat er 81.

Chemputer: pillen printen

Volgens de experts wordt het op korte termijn voor dealers mogelijk om hun eigen drugs te ontwerpen, door de komst van 3D-printers. Wetenschappers hebben de laatste jaren gewerkt aan een 3D-printer die medicijnen kan ontwerpen. De ‘chemputer’ is natuurlijk bedoeld om ingezet te worden in de gezondheidsindustrie, maar kan ook gebruikt worden om drugspillen te maken.

Lokale overheden, justitie en de zorg rond verslaafden zijn daar niet op voorbereid. Voornamelijk buiten de grote steden kunnen grote problemen ontstaan, waarschuwen de experts.