Lucassen veroordeeld wegens seksueel misbruik

Tweede Kamerlid Eric Lucassen van de PVV blijkt in 2002 te zijn veroordeeld wegens ontucht. RTL Nieuws meldde dat hij als sergeant bij de Koninklijke Landmacht ontucht pleegde met twee vrouwelijke ondergeschikten die in opleiding waren. Lucassen heeft daarvoor een week in militaire detentie doorgebracht. Het voorval speelde zich af in de Generaal Spoorkazerne in Ermelo waar een groep militairen zich vergreep aan meisjes van 17 jaar.

Door Vincent Verweij en Wim van de Pol

De groep miliairen waar Lucassen deel van uitmaakte kreeg van de rechtbank voorwaardelijke gevangenisstraffen van één tot zes weken en boetes. De militairen waren als opleider in dienst bij het Schoolbataljon Centraal van de Landmacht. Lucassen en zijn collega’s betoogden voor de militaire kamer dat er sprake was van vrijwillige sex en dat de leerlingen niet onder hun directe gezag vielen. Maar de militaire rechtbank vond dat er ook buiten de lessen sprake was van een gezagsverhouding, die pas eindigde na voltooiing van de opleiding van de leerlingen.

De zaak trok destijds veel aandacht in de media. Onder militairen kreeg Ermelo de informele naam Spermelo. Enkele meisjes die niet mee wilden doen aan de seksuele activiteiten hadden aan de bel getrokken.

Het PVV-kamerlid, dat gisteren in opspraak raakte wegens intimidatie en bedreiging van zijn voormalige buurtgenoten, blijkt zich ook schuldig te hebben gemaakt aan vernieling en een poging tot geweldpleging. Vandaag sprak Crimesite met twee mensen die ook het slachtoffer werden van Lucassen. Zijn voormalige zwager Lex Warnies deed in 1996 aangifte van vernieling. Zijn auto werd total-loss geslagen door het huidige PVV-kamerlid. En een medewerker van coffeeshop Willie Wortel in Haarlem werd aangevlogen door Lucassen.

Lex Warnies was in de jaren negentig getrouwd met de halfzus van Eric Lucassen, die toen nog in Amsterdam woonde. Hij was dus op dat moment zijn zwager. Hij vertelt: “Ook ik heb (in 1996) aangifte gedaan tegen Eric Lucassen en zijn stiefbroer Martin Bierhaalder vanwege dusdanige vernieling aan mijn auto dat deze total loss verklaard moest worden.

Hij heeft destijds lachend aan zijn omgeving laten weten dat hij voor de vernieling verantwoordelijk was. Hij heeft zijn toenmalige vriendin gedreigd niet voor mij te getuigen. Naar verluidt had hij toen al meerdere vernielingen aan auto’s op zijn geweten. Hij woonde toendertijd in de Lekstraat in Amsterdam”. Warnies zegt dat de aanleiding een familieruzie was, waarbij hij opmerkingen had gemaakt over Lucassen’s moeder. Luister hier naar de telefonische toelichting die Warnies tegenover Crimesite gaf:

{mp3remote}http://www.crimesite.nl/audiowarnies.mp3{/mp3remote}

(als de player niet werkt klik hier.)

Ook in Haarlem blijken er meer problemen te zijn geweest. De vriendin van Lucassen, Sandra, werkte enige tijd in een vestiging van coffeeshop Willie Wortel. Sandra is een nicht van Nol van Schaik, die eigenaar is van twee ‘Willie Wortel’ coffeeshops in Haarlem. Op enig moment is er ruzie ontstaan omdat Lucassen vermoedde dat een mannelijk personeelslid van de Willie Wortel een oogje op zijn vriendin had. Het voormalig personeelslid, dat anoniem wil blijven, vertelde ons vandaag:

“Het speelde vier jaar geleden. Eric Lucassen kwam regelmatig in de Willie Wortel om een joint te roken, over het leven te praten en zijn vriendin te bezoeken. Ik vond hem wel interessant, hij had meer te vertellen dan de meeste coffeeshop bezoekers. Maar hij haalde dingen in zijn hoofd. Ik zou een oogje op zijn vriendin hebben gehad. Op zeker moment kwam hij rennend op me af om me een klap te verkopen. Hij vloog me aan. Maar ik kon wegduiken achter de balie, waardoor hij niet bij me kon. Omstanders hebben de boel toen gesust. Later hebben we het uitgepraat en ik heb geen aangifte gedaan”.

Lees hier:

Kamerlid van PVV bedreigde buurtgenoten.

{jcomments on}