Fred R. getuigt tegen Holleeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een nieuwe kroongetuige gepresenteerd in het liquidatieproces Passage. Het gaat om Fred R., die zelf ook verdachte is in de zaak. In ruil voor halvering van de strafeis tegen hem, heeft hij meerdere kluisverklaringen afgelegd tegen onder andere medeverdachten Ali A. en Dino Soerel. R. heeft ook belastende verklaringen over Willem Holleeder afgelegd. Fred R. heeft in eerste aanleg 30 jaar cel gekregen voor opdracht geven voor moorden.

Door @Wim van de Pol

Volgens R. hebben Dino Soerel en Ali A. opdracht gegeven voor de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Daarnaast heeft R. ook gepraat over de moorden op Cor van Hout en Nedim Imaç. In wisselende samenstelling zouden Dino Soerel, Ali A. en Jessy R. betrokken zijn geweest. Het OM noemt de verklaringen 'uit eigen wetenschap' en neemt ze mee in het lopende hoger beroep van het liquidatieproces. Advocaat Nico Meijering, die zowel Dino Soerel als Ali A. bijstaat zegt in een reactie: 'Dit is een nieuw hoofdstuk in dit steeds dikker wordende boek. Ik ben steeds vol vertrouwen in een goede afloop voor onze cliënten.' Ali A. is overigens op vrije voeten. Volgens bronnen van Crimesite verblijft hij doorgaans in Istanbul, Turkije.

Vrijgesproken

De rechtbank in Amsterdam heeft Dino Soerel vrijgesproken van opdracht geven voor de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Ali A. werd vrijgesproken van poging tot uitlokking van de moorden op Leen Bosnie, August Adjoeba, Atilla Önder en het uitlokken van de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl. Jesse R. kreeg in eerste aanleg levenslang voor onder andere de moord op Kees Houtman. R. werd in eerste aanleg veroordeeld tot 30 jaar cel voor opdracht geven voor de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl.

Imaç

Het OM Amsterdam heeft al bij het requisitoir in het Passageproces in mei 2012 aangegeven dat niet alle zaken die toen zijn onderzocht, zijn meegenomen in het Passageproces. Een aantal verdachten in dat proces wordt namelijk verdacht van betrokkenheid bij meer liquidaties dan waarvoor zij werden vervolgd, voorbeelden daarvan waren de moorden op Nedim Imaç (2007, foto) en Cor van Hout (2003). Ook heeft de officier van justitie toen gemeld dat er personen zijn, in en rond de groepering waarop het Passageonderzoek zich richtte, die nog aangepakt moeten worden, te denken valt onder meer aan Willem Holleeder en bepaalde connecties van Dino Soerel.

Holleeder

Fred R. heeft ook verklaringen afgelegd over moorden die niet in het Passage-dossier vallen, en noemt daarbij ook de naam van Willem Holleeder. Hij zou betrokken zijn geweest bij de moord op zijn vroegere compaan Cor van Hout in 2003. Holleeder is al in verband gebracht met zeker drie liquidaties maar er nog nooit voor vervolgd. Kroongetuige Peter la S. heeft Holleeder rechtstreeks in verband gebracht met de moord op Thomas van der Bijl op 20 april 2006 en die op Kees Houtman in 2005. Willem Holleeder is op vrije voeten en is dezer dagen veel gezien in het centrum van Amsterdam.

Eerste keer

Dat zo’n deal wordt gesloten in een hoger beroepsfase is voor het eerst. Het OM heeft aan AT5 in een reactie laten weten: ‘Deze overeenkomst is van groot belang voor verdere vervolging van de verdachten en de mogelijke veroordeling van de opdrachtgevers van de verschillende liquidaties in het Passageproces.’

Lees hier alles over het liquidatieproces Passage.