Nieuwe getuige in liquidatieonderzoeken (UPDATE)

De verklaringen van de nieuwe (bedreigde) getuige over de zaak van de moord op Onno Kuut zullen door de rechter-commissaris worden gescheiden van verklaringen over andere zaken. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam bepaald. Het Openbaar Ministerie had dit gevraagd om onderzoek in die andere zaken niet te verstoren.

Door @Wim van de Pol

De nieuwe getuige is een man die zich volgens het Openbaar Ministerie in het voorjaar van 2017 heeft gemeld bij de politie-eenheid in Oost-Nederland.

Maandag was er een pro forma-zitting voor de rechtbank in Rotterdam.

Het lichaam van Onno Kuut (30) werd in het vroege voorjaar van 2009 half begraven gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Hij was ernstig mishandeld. De broers Brian en Cor P., Jeroen S. en Evert S., ook wel bekend als de tattoo-verdachten, staan ervoor terecht.

Hun advocaten zijn stomverbaasd dat er nu een nieuwe getuige blijkt te zijn omdat de officieren van justitie op eerdere zittingen op 1 juni en in oktober hier niets over hadden laten weten. Ze vinden het niet kunnen dat het Openbaar Ministerie hun clienten heeft gedagvaard voor openbare zittingen bij de rechtbank terwijl men zich ervan bewust was dat het dossier niet compleet was.

Meerdere onderzoeken

De nieuwe getuige meldde zich volgens justitie in april bij de politie. Hij zou belastende informatie hebben over de vier verdachten inzake Kuut. Wat dat precies inhoudt werd op de zitting niet duidelijk. De officier van justitie zei dat de getuige niet alleen over de moord op Kuut over informatie beschikt. Zijn verklaringen zouden van belang zijn in ‘meerdere lopende onderzoeken’. De getuige zou worden bedreigd en staat onder beveiliging.

Bloemlezing

De officieren van justitie willen elf van de dertien nu beschikbare verklaringen van de getuige niet zomaar aan het dossier toevoegen omdat hier informatie over andere lopende onderzoeken in naar voren zou komen. De rechtbank heeft bepaald dat de rechter-commissaris nu moet gaan beoordelen welke delen van de verklaringen van de getuige wel en niet aan het dossier kunnen worden toegevoegd.

De advocaten hadden hiertegen geprotesteerd en aan de rechtbank gevraagd om opdracht te geven alle dertien verklaringen geheel te overleggen. Anique Slijters, advocaat van Jeroen S., zei dat het Openbaar Ministerie niet ‘een bloemlezing’ uit de verklaringen mag gaan selecteren.

Telefoon

De vier verdachten waren niet op komen dagen op de pro forma-zitting. De inhoudelijke behandeling kan misschien voor de zomer van start gaan, aldus de officieren van justitie.

Volgens hen is de Zaak-Kuut momenteel ‘volop in beweging’. Er zouden nu mensen bereid zijn een verklaring af te leggen die eerst nog hebben gezwegen.

Ook is er recent bij een doorzoeking een telefoon gevonden die mogelijk aan slachtoffer Kuut heeft toebehoord. Die wordt nu onderzocht. In februari is opnieuw een regiezitting in de zaak.

Zie ook:

‘Nieuwe ontwikkelingen’ in zaak Tattoo-verdachten

Oprichter Satudarah Eastside voortvluchtig (UPDATE)

Getuige bekende moord Onno Kuut (UPDATE)

Brit was verdachte in moordzaak Kuut (UPDATE)

Tattoo-killers in isolatie geplaatst