Nieuwe getuige in zaak Bende van Nijvel

De Belgische politie heeft een nieuwe getuige in de zaak rond de Bende van Nijvel. Hij is gisteren geconfronteerd met de 68-jarige verdachte Jan-Marie T. Maandag zou blijken of de verdachte nog langer vast moet blijven zitten, maar de rechtbank heeft die beslissing tot morgen uitgesteld omdat justitie met de nieuwe getuige op de proppen kwam.

Het is niet duidelijk wie de getuige is en wat hij te vertellen heeft, maar in Belgische media wordt gespeculeerd dat het gaat om de persoon tegen wie T. heeft verteld dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel, waarna de verdachte werd opgepakt. De advocaat van T. wil niets kwijt over de ontmoeting tussen de getuige en de verdachte, behalve dat die zijn client 'niet meer verdacht' zou hebben gemaakt.

Volgens de advocaat wordt het tijd dat T. wordt vrijgelaten, omdat er niet genoeg bewijs is om hem nog langer vast te houden. 'Het dna-onerzoek zorg niet voor uitsluitsel, T. is met glans geslaagd voor de leugendetectortest, de huiszoeking bij hem thuis heeft geen resultaten opgeleverd, net als de analyse van zijn computer en telefoongesprekken. Ongeacht de ernst van de zaak, is het niet gerechtvaardigd de aanhouding te verlengen', aldus de advocaat.

Het parket wil T. juist wel langer vasthouden, omdat hij meerdere verklaringen heeft afgelegd die niet met elkaar overeen komen. Ook zou hij soms huilend in zijn cel worden gevonden, wat er volgens de politie op duidt dat hij mogelijk toch iets met de zaak te maken heeft.

In de midden jaren 80 pleegde een groep criminelen die bekend staat als de Bende van Nijvel een reeks gewelddadige overvallen waarbij 28 doden vallen. De daders zijn nooit gevonden.