Nieuwe getuige in moordzaak fietsenmaker (UPDATE2)

Doordat in de zaak van de moord op fietsenmaker Temel Kobya het Openbaar Ministerie woensdagochtend plotseling een nieuwe getuige heeft gepresenteerd is de behandeling van de zaak uitgesteld.

Door @Wim van de Pol

Volgens planning zou de rechtbank de zaak deze week hebben afgerond. De nieuwe getuige zal nu echter eerst nader moeten worden gehoord en de verdediging moet de tijd krijgen om de verklaring te bestuderen.

De 49-jarige Kobya werd in 2016 in zijn zaak in de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West met een mes gedood. De 38-jarige Irfan E. zou Kobya in zijn borst hebben gestoken voor een buit in cash. Er was al een getuige die belastend over E. heeft verklaard. Dat is een bekende van E. uit het drugsmilieu, John R.. Deze R. zei onder meer tegen de recherche dat E. de middag van de moord bij hem op bezoek kwam en toen onder het bloed zat.

Vandaag had een begin gemaakt moeten worden met de inhoudelijke behandeling. Maar aan het begin van de zitting maakte de officier van justitie de verklaring van een nieuwe getuige bekend. Deze verklaart dat verdachte E. de roofmoord samen met de getuige John R. heeft gepleegd. Hij zou die kennis hebben opgedaan toen hij enige tijd samen met E. gedetineerd zat.

Yehudi Moszkowicz, advocaat van E., die pas gisteren op de hoogte is gesteld, spreekt van een ‘donderslag bij heldere hemel’.

Twijfels

Moszkowicz zaaide eerder grote twijfels over het waarheidsgehalte van de verklaring van deze R.. Volgens de advocaat heeft deze getuige zijn verhalen verzonnen om de beloning van 10.000 euro op te strijken. Hij kwam pas over de brug na de uitzending van Opsporing Verzocht waar de beloning bekend werd gemaakt.

Stoel

Ook staat vast dat John R. pas met zijn verhaal over de moord op de fietsenmaker kwam nadat hij was aangehouden en verhoord werd over een wietplantage in zijn huis. De politie had hem aangetroffen na een rip, terwijl hij was vastgebonden op een stoel.

Moszkowicz zegt ook dat het Openbaar Ministerie lange tijd een ontlastende getuigenverklaring achterhield.

Irfan E. ontkent schuldig te zijn.