Nieuwe getuige tegen Michel B. in moordzaak (UPDATE)

Een tweede Duitse kroongetuige heeft gezegd dat Satudarah-voorman Michel B. verantwoordelijk was voor de moord op Onno Kuut (30). De man getuigde in Duitsland in de zaak tegen Satudarah-leden in Duisburg. Kuut’s lichaam werd in 2009 half onder het duinzand in Hoek van Holland gevonden.

Door Wim van de Pol

Het bestaan van de verklaring van Christian J. bleek op een zitting voor de rechtbank in Rotterdam waar tattoo-verdachten de broers Brian en Cor P., Jeroen S. en Evert S. terechtstaan. Voor het eerst was op een pro forma-zitting één van de verdachten aanwezig. Cor P. was present maar liet het woord over aan zijn advocaat. Hij benadrukte wel dat hij tijdens de inhoudelijke behandeling ook aanwezig wil zijn. Volgens hun advocaten geldt dat ook voor de andere drie verdachten.

Incidenten

Kuut is na begin maart 2009 niet meer in leven gezien. Op 24 maart 2009 is zijn gruwelijk toegetakelde lichaam gevonden. Die datum ligt tussen twee andere geruchtmakende incidenten van dat jaar in. In de nacht van 3 op 4 februari 2009 zijn bij Leiderdorp Boneka Belserang en Yassin Chakor vermoord. En op 10 augustus 2009 werd in Amsterdam Marlon Dalfour beschoten, die daarbij invalide raakte. De vier tattoo-verdachten zitten voor deze laatste aanslag momenteel een lange celstraf uit.

Klaar

Uit het dossier blijkt dat Belserang en Chakor kort voor hun dood (telefonische) contacten hadden met Onno Kuut en/of de vier tattoo-verdachten. Uit bewegingen van door verdachten gehuurde auto’s leidt justitie af dat ze in maart in Hoek van Holland in de buurt van de plek waar Kuut gevonden is hebben gereden. En ook op een lokatie in Schiedam waar spullen van Kuut in het water zijn gevonden. Er liggen verder verklaringen van de bedreigde getuige M. D. S. die zich in april 2017 bij de politie meldde.

Justitie wil met deze aanwijzingen, en daarnaast met informatie uit de onderzoeken naar de aanslag op Dalfour en de dubbele moord in Leiderdorp de Zaak Kuut rondmaken. Donderdag zeiden de officieren van justitie dat de zaak klaar is voor inhoudelijke behandeling.

Osman

Yildiray K.

Daar zijn de advocaten van de verdachten het helemaal niet mee eens. Want zij zien steeds meer aanwijzingen dat Enschedeër Michel B. (53) achter de liquidatie van Kuut zit. En bovendien is het dossier volgens hen – zeker waar het gaat om Michel B. – nog niet rond. B. is sinds deze maand in Nederland en zijn verhoor bij de rechter-commissaris staat gepland op 8 mei.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Duitse kroongetuige Yildiray K. (“Ali Osman”) in Duitsland in één van zijn verklaringen heeft gezegd van B. begrepen te hebben dat B. verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Kuut. Osman was in Duitsland één van de Satudarah-kopstukken maar wilde daar op zeker moment mee stoppen. Advocaat Anique Slijters (van Jeroen S.) hield de rechtbank voor dat volgens Osman Michel B. hem op zekere dag vroeg naar zijn huis te komen. In de kelder voerden de twee een gesprek. B. wilde niet dat Osman zou stoppen en hem hebben gezegd ‘pas op, ik bescherm mijn familie’, daarmee doelend op Satudarah. Osman K. zei daarbij dat B. iets had gezegd in de trant van: kijk maar wat er met Onno Kuut is gebeurd. Hij maakte daar uit op dat B. verantwoordelijk was voor de moord op Kuut.

Michel B.

Andere kroongetuige

Nu blijkt dat volgens Osman een andere kroongetuige (en mogelijk politie-infiltrant) uit het Duitse dossier zegt ditzelfde te hebben gehoord van Michel B.. Ook aan deze Christian J. zou Michel B. hebben verteld dat hij de dader van de Kuut-moord was. Dat zou volgens Osman te lezen zijn in de verklaringen die J. In het Duitse Satudarah-dossier heeft afgelegd.

De rechtbank besloot donderdagmiddag dat de verklaringen van J. moeten worden opgevraagd.

Michel B. wordt op 8 mei niet als verdachte maar als getuige in de Zaak-Kuut gehoord. Hij is wel verdachte in het landelijke onderzoek naar Satudarah, als vermeend leider van een criminele organisatie.

Kelder

De advocaten van de tattoo-verdachten willen ook meer informatie over de bedreigde getuige M. D. S.. Die stapte naar de politie omdat hij aangifte van bedreiging wilde doen tegen Michel B.. Ook hij zegt in de kelder van Michel B. te hebben gesproken met B.. Volgens advocaat Anique Slijters vond B. het niet goed dat D.S. omging met Cor P.. ‘B. leek een wig te willen drijven tussen Cor P. en de getuige’, zei Slijters.

Vriendschappelijk

Onno Kuut en Michel B. gingen in Enschede vele jaren lang vriendschappelijk met elkaar om. Getuigen zeggen in het dossier dat ze in 2008 nog samen Kerstmis vierden maar dat er daarna een breuk was. Mogelijk had Kuut geld weggenomen. Begin 2009 vertrok Kuut naar de Randstad waar hij contact opnam met de vier tattoo-verdachten. Enkele weken later was hij dood. Met name de rol van B. verdient nader onderzoek vinden de advocaten.

Er zijn nog meer raadsels in het dossier die nog niet zijn opgelost. Zo was er een Enschedese Brit verdacht die juist rond de tijd van de moord op Kuut een appartement had vlak bij de plaats delict. En er is ook een getuige K. die heeft bekend bij de moord betrokken te zijn geweest.

De advocaten van de vier verdachten willen al met al dat de inhoudelijke behandeling van de moordzaak niet in juni plaatsvindt, zoals gepland, maar op zijn minst wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. De rechtbank gaat daarmee akkoord.