Nieuwe getuige tegen Ros over moord

In het Passage-proces is er een nieuwe getuige die bewijs aandraagt dat kroongetuige Fred Ros betrokken was bij de dodelijke aanslag op Cor van Hout en Robert ter Haak in Amstelveen in 2003. Volgens Hagenaar Piet S. heeft Fred Ros aan hem gezegd dat hij bij het plegen van die moorden de motor bestuurde.

Door @Wim van de Pol

Dat blijkt uit een politieverhoor met Piet S. van begin juni waarover Crimesite beschikt. Hagenaar Piet S. (59) is een zeer bekende naam in de Nederlandse onderwereld. Fred Ros brengt in zijn kroongetuige-verklaringen S. een aantal maal te berde. Tijdens een getuigenverhoor voor het Amsterdamse gerechtshof dit voorjaar verklaarde S. onder ede dat Ros hem ‘iets’ had verteld over de moord op Van Hout.

Lulletje

Afgesproken werd toen dat rechercheurs S. op een later tijdstip op zouden zoeken voor een nadere uitleg. S. zei op 1 juni tegen twee rechercheurs:

Fred heeft aan mij gezegd dat hij de motor heeft bestuurd tijdens de moord op Cor van Hout. Fred heeft dit zo tegen mij gezegd. Ik dacht dat Fred aan het opscheppen was. Fred zocht werk bij mij en daarbij vertelde hij dat. (…) Fred riep me apart. Fred vroeg of ik problemen met mensen had en of hij dat drastisch voor mij kon oplossen of zo. Hij zocht werk. In die context vertelde hij mij dat over het besturen van de motor bij de moord op Cor van Hout. Ik geloofde Fred ook niet. Ik zag hem ook niet als een moordenaar. Ik vond het een beetje een lulletje.

Aanwijzingen

Was Ros geen moordenaar? Het gesprek met S. was bijna tien jaar geleden. Ros had in 1998 al Arturo Ritveld gedood en inmiddels is gebleken dat Ros na het gesprek met S. onder meer de moord op Thomas van der Bijl in 2006 in elkaar stak. Bovendien zijn de afgelopen jaren sterke aanwijzingen boven komen drijven dat Ros inderdaad deelnam aan de aanslag op Cor van Hout. Getuigenverklaringen van voorbijgangers en van twee criminelen duiden erop dat Ros zelfs één van de schutters was (zie ook video onder). Piet S. geloofde Ros indertijd niet, maar gezien de nu gerezen verdenkingen tegen Ros lijkt zijn herinnering toch belangrijk.

Cruciaal

Het hoger beroep in het Passage-proces, over onder meer de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006), gaat aanstaande dinsdag weer verder met een regiezitting. Kroongetuige (en verdachte) Fred Ros heeft als mededader aan de moord op Van der Bijl zeer belastende verklaringen over Dino Soerel heeft afgelegd maar heeft ontkend iets te maken te hebben met de moord op Van Hout. Het is cruciaal voor Ros dat het Openbaar Ministerie en gerechtshof er niet van overtuigd raken dat hij loog en wel één van de moordenaars van Van Hout is. Dan zou hij zijn kroongetuigedeal riskeren en mogelijk alsnog een zeer lange (of levenslange straf) tegemoet kunnen zien.

Zie ook:

Dino Soerel in hechtenis voor moorden

‘Ros dumpte motor na moord Van Hout’ (UPDATE)

Nieuwe getuige tegen Fred Ros

Ros stevig verhoord over Van Hout

 

https://youtu.be/CEylxLAN3mI