Nieuwe getuige tegen Twentse Goliath-drugsbende opgestaan

De politie in Almelo heeft woensdag een nieuwe getuige gehoord in de zaak van de gewelddadige Twentse Goliath-drugsbende die volgens justitie onder leiding staat van “godfather” Simo D. Volgens de nieuwe getuige zijn hij en zijn familie meerdere malen met de dood bedreigd door de drugsorganisatie. Dat melden RTV Oost en Tubantia die kort met de nieuwe getuige spraken.

Prijs op hoofd

De nieuwe anonieme getuige uit Almelo zegt dat zijn huis is beschoten en er sprake was van brandstichting in de woning van zijn moeder. Ook zou er 150.000 euro door Simo D. zijn geboden om de getuige uit de weg te ruimen. De nieuwe getuigenverklaring biedt een andere kijk op een serie liquidatiepogingen in Enschede en Almelo in 2017.

Geweldsuitbarstingen

Beide Twentse steden werden twee jaar geleden opgeschrikt door verschillende beschietingen van mensen en huizen en brandstichtingen, waarbij twee Almelose vrouwen ternauwernood aan de dood ontsnapten. Een van die vrouwen was de moeder van de nieuwe getuige. Tegen de politie verklaarde hij woensdag dat hij ervan overtuigd is dat de moordpoging voor hem bedoeld was. Zo werd er een vloeistof door de brievenbus van zijn moeders woning gespoten en aangestoken. Dankzij een snelle reactie van zijn zus kwam de moeder met de schrik vrij. (tekst loopt door onder de advertenties).

“Ik vlucht niet”

De nieuwe getuige legde woensdag een uitgebreide verklaring af bij de politie. Ook sprak hij kort met Tubantia en RTV Oost, waarbij hij zei dat een groot aantal moordpogingen voor hem was bestemd. ‘Mij konden ze niet pakken, dan gaan ze naar je familie. Maar ik vlucht niet. Als het mijn tijd is, dan is dat zo,’ zei hij.

Machtsstrijd

Het OM ziet de Enschedese drugsbaas Simo D. als opdrachtgever van het geweld. Volgens justitie vechten verschillende kampen, waaronder de groep van Simo D. en een groep die banden heeft met Satudarah om drugsterritoria in Twente en omgeving.

Lange celstraffen

In april dit jaar werden drie mannen tot lange celstraffen veroordeeld voor de moordpogingen door brandstichting. Maurits “Wolfje” R. (25) kreeg zestien jaar cel voor twee moordpogingen door opzettelijke brandstichtingen in Almelo. Thomas M. (25) en Dano van V. (19) kregen ieder acht jaar cel. Justitie zou nog meer verdachten op het oog hebben. Maurits R. (niet zijn oorspronkelijke achternaam) wordt samen met zijn oudere broer Henri “Wolf” W. door justitie ook verdacht van zeven moordpogingen in opdracht van Simo D. De rechtszaken hierover beginnen dit najaar.

Hitmen

De nieuwe getuige uit Almelo verklaarde woensdag tegenover de politie dat de Kalasjnikov die de hitmen van Simo D. in Emmen ophaalden, bedoeld was om hem te liquideren. Er zou een bedrag van 150.000 euro op zijn hoofd zijn gezet. Politie en justitie gingen er vanuit dat de kogels voor een Satudarah-kopstuk uit Enschede waren bedoeld. Ook verklaarde de getuige dat de woning van zijn ex onder vuur werd genomen en beschreef hij hoe bij zijn broer een steen door de ruit werd gegooid, die op een haar na een klein kind miste.

Strafzaken

Om de veiligheid in Twente te waarborgen heeft de politie de afgelopen jaren zo snel mogelijk verdachten proberen op te pakken. Inmiddels zijn strafzaken tegen handlangers van Simo D. begonnen. Dinsdag stonden in een pro-formazitting twee mannen terecht voor schietpartijen in Enschede, Almelo en Gronau.

Duitsland

Het is vooralsnog onduidelijk of de nieuwe getuigenissen vertraging veroorzaken in de rechtszaken tegen de “Wolfjes”. De strafzaak tegen vermeend Goliath-bendeleider Simo D., die nu nog vastzit in Duitsland, volgt later. D. komt binnenkort vrij, maar justitie wil hem dan direct arresteren om hem te kunnen vervolgen voor het leidinggeven aan een criminele organisatie, moordopdrachten en drugshandel.