Nieuwe grote bajes niet smokkelproof

In de nieuwe grote gevangenis in Westzaan (Justitieel Complex Zaanstad), vervanger van onder meer de Bijlmerbajes, worden regelmatig drugs en telefoons naar binnengebracht. Dat valt volgens Het Parool op te maken uit informatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Baby

Vanaf de opening half september 2016 zijn er zeker negen keer mobiele telefoons aangetroffen bij gedetineerden in een cel van het complex. Ook zijn er zeker acht bezoekers overgedragen aan de politie omdat ze meer dan vijf gram softdrugs bij zich hadden. Een 25-jarige vrouw uit Almere wilde deze maand middels een baby drugs en twee telefoons naar binnen smokkelen. Ze had de contrabande verstopt in de luier. De baby moest alleen naar binnen. Aan de moeder was de toegang al ontzegd omdat ze eerder was gepakt met contrabande.

66 keer

In totaal zijn 66 drugs-zendingen ter vernietiging aangeboden aan de politie: 46 keer hasj, 10 keer wiet, een xtc-pil, een capsule met onbekende inhoud, een flesje met onbekende vloeistof, en drie items cocaïne.

De gevangenis in Zaanstad is de grootste van Nederland: ongeveer duizend gedetineerden wonen er.