Nieuwe hasjroute: opnieuw grote zending voor West-Afrikaanse kust gepakt (VIDEO)

Ten westen van de Senegalese hoofdstad Dakar zijn op volle zee door de Spaanse autoriteiten zeven opvarenden van een kustvaarder gearresteerd. Op het schip was 8,4 ton hasj geladen. Spaanse autoriteiten zeggen dat er een nieuwe hasjroute is geopend door smokkelaars.

Senegal

De hasjvangst werd gedaan op 65 zeemijlen ten westen van Dakar. De coaster voer onder Togolese vlag, aldus de Spaanse Nationale Politie, die over de nationaliteit van de opvarenden niets bekend heeft gemaakt.

De verdachten zullen in Senegal voor de rechter worden gebracht.

De operatie was een gezamenlijke actie van de Spaanse Nationale Politie, de Guardia Civil, en de Douane, in samenwerking met de Senegalese marine en luchtmacht. De route van het schip werd al in de gaten gehouden door het Spaanse inlichtingencentrum voor de zeevaart en de Franse Douane.

Sahara

Traditioneel wordt hasj vanuit havens in Marokko en Algerije verscheept met vissersvaartuigen en overgeladen op speedboten. Volgens de Spaanse politie komt er het laatste jaar veel hasj met grotere schepen uit West-Afrikaanse landen naar Europese kusten, waar het wordt overgeladen op kleinere vaartuigen. Dat betekent dat die hasj eerst door de Sahara naar landen als Senegal en Mauretanië wordt vervoerd. Handelaars zouden voor die route kiezen omdat er grotere zendingen mogelijk zijn en de pakkans wat kleiner is.

Zuidwest-Europese landen en de EU monitoren permanent de scheepvaart langs de Afrikaanse en West-Europese kust. Vaartuigen die een opvallende of afwijkende route nemen, worden gevolgd. Soms wordt een dergelijk schip aangehouden op zee.

 

Zie ook:

15.000 kilo hasj gepakt op volle zee