Nieuwe kroongetuige: in Brabantse criminele milieu (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw een deal gesloten met een kroongetuige. Dat heeft advocaat Nico Meijering bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Het is een getuige in de zaak rond Patrick V.. Die staat in hoger beroep terecht voor de moord op Tommie van der Burg (foto) in Eindhoven.

Leon Kok

V. is vorig jaar veroordeeld tot 22 jaar cel voor de moord in april 2015 bij een hotel in Eindhoven, en ook voor een eerdere poging tot doodslag. Op een zitting maandag voor het gerechtshof in Den Bosch zal het Openbaar Ministerie details bekendmaken over de nieuwe kroongetuige.

Meijering zegt dat de kroongetuige ook verklaringen heeft afgelegd in de cold case van Leon Kok (34, foto rechts). Deze werd op 28 januari 2001 doodgeschoten bij zijn woning in Nijmegen, voor de ogen van zijn gezin. Kok zat in de georganiseerde wietteelt. Ook zou de getuige info hebben over een moord in Rotterdam in juli 2016.

Motief

Meijering zegt niet te begrijpen waarom er in de zaak van V. een kroongetuige wordt ingezet. Er is ooit afgesproken in de wet dat een kroongetuige alleen kan worden ingezet als laatste redmiddel als een zaak niet op een andere manier is rond te krijgen. Meijering tegen Crimesite: ‘In deze zaak is al sprake van een veroordeling. Dus waarom een kroongetuige? Het Openbaar Ministerie is een rupsje-nooit-genoeg.’

Tijdens de rechtszaak zijn Openbaar Ministerie en rechtbank bij de moord op Van der Burg uitgegaan van een motief in de relatiesfeer. De ex van Patrick V., Monique G., zou zijn vreemdgegaan met Van der Burg. Justitie verdacht G. ervan de schutter V. te hebben getipt over het moment dat deze een café verliet om naar zijn plaats van overnachting in het Van der Valk-hotel te gaan.

Ander motief?

De recherche heeft ook overwogen dat het motief niet in de relatiesfeer zat maar dat er een opdrachtgever in het spel was. Tommie van der Burg was verdachte in een zeer groot onderzoek naar synthetische drugs. De later in 2015 (in België) geliquideerde Eindhovenaar (en Satudarah-lid) Steve Tompson (39) was ook verdachte in die zaak. Van der Burg reed op het moment van zijn liquidatie in een auto die op naam van Tompson stond .

De drugszaak draaide om de vondst van grondstoffen voor xtc en amfetamine waarmee ter waarde van 400 miljoen euro aan drugs had kunnen worden gemaakt.