Nieuwe kroongetuige in reeks liquidaties (UPDATE)

Nabil B. (30) uit Utrecht, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi (foto) en bij het voorbereiden van een liquidatiepoging op Khalid H., is overgelopen naar justitie. Als kroongetuige heeft hij Redouan T. (1977) aangewezen als opdrachtgever van meerdere liquidaties. 

Dat werd vrijdagmiddag duidelijk in de zwaarbewaakte rechtbank Schiphol waar het OM een verklaring aflegde. Dat er iets bijzonders stond te gebeuren vanmiddag was al eerder duidelijk geworden. Ook de toegangswegen tot de rechtbank waren zwaar beveiligd.

Ridouan T.

Nabil B. zou zijn gaan verklaren bij de politie, nadat hij naar eigen zeggen werd bedreigd door Ridouan T. en Saïd R. In december 2017 is hij kroongetuige geworden. B. heeft toegegeven dat hij in opdracht van tussenpersoon Saïd R. een vluchtauto heeft geregeld en foto’s heeft genomen van een doelwit van een liquidatie.

Volgens Nabil B., die zelf betrokken zou zijn bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi en het voorbereiden van een moordpoging op Khalid H., zit Ridouan T. achter de vergismoord van Changachi. B. kwam in gewetensnood omdat hij een goede bekende was van de familie Changachi. De liquidatie was niet voor Hakim Changachi bedoeld, maar voor Khalid H. Ridouan T. kwam ook als opdrachtgever voor op de mysterieuze moordlijst die vorige maand aan journalisten werd gestuurd. Ook daarin wordt hij genoemd als opdrachtgever van een groot aantal liquidaties.

Pgp-berichten

Nabil B. is al een paar keer voor de rechter geweest als verdachte van de liquidatie van Changachi en het voorbereiden van de (mislukte) moord op Khalid H. Dat gebeurde in een aantal pro forma-zittingen. Daaruit bleek dat het Openbaar Ministerie de verdenkingen tegen Nabil B. onder andere baseert op pgp-berichten die werden aangetroffen op een server in Costa Rica. Nabil B. is de vierde man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi. De andere verdachten zijn Guyno O., Ferrel T. en Mohamed R. Deze Mohamed is de broer van Saïd R. (zie hierboven).

Beschoten

Mohamed R. werd in de nacht van 17 op 18 december beschoten in de Utrechtse wijk Overvecht. Hij werd daarbij onder andere geraakt in zijn schouder en oor. Een 81-jarige die in haar woning lag te slapen werd door een verdwaalde kogel in haar been getroffen. In totaal werden er 28 kogels afgevuurd. De dag na de schietpartij werd Mohamed R. aangehouden voor het medeplegen van de moord op Hakim Changachi en voor het voorbereiden van de liquidatie van Khalid H. De verdenking tegen R. is onder andere gebaseerd op pgp-gesprekken en zendmastgegevens. Volgens de nieuwe kroongetuige Nabil B. heeft Mohamed R. de opdracht van Ridouan T. voor de moord op Khalid H. doorgegeven aan Nabil B.

Voortvluchtig

Zowel Ridouan T. als Saïd R. zijn voortvluchtig. Justitie heeft 25.000 euro beloning per persoon uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de verdachten.