Moordaanslag: Nieuwe kroongetuige (UPDATE)

Het landelijk parket zet in de zaak tegen Rob Z. (53) en Edwin T. (41) opnieuw een kroongetuige uit het criminele milieu in. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Het gaat om Richard T. die wordt verdacht van een mislukte moordaanslag in Gouda in 2010. T. zal in ruil voor bescherming en een lagere straf informatie geven over zijn vermoedelijke opdrachtgevers Rob Z. en advocaat Edwin T.

Dat tweetal is onder meer verdacht van uitlokking liquidatie, brandstichting en oplichting. De twee zouden ook opdracht hebben gegeven tot het gooien van een handgranaat door het raam van advocatenfirma Sorko en Swane aan de Amsterdamse Churchillaan op 13 juni 2010, waarbij overigens niemand gewond raakte. T. zou de granaat hebben gegooid en Rob Z. zou de opdrachtgever zijn. 

De advocaat van hoofdverdachte Rob Z.  is Bram Moszkowicz. Hij geeft geen commentaar.

Ook met Peter la S. en waarschijnlijk Remko van L. sloot het Openbaar Ministerie een kroongetuigendeal.

De Nationale Recherche rondde het onderzoek naar Rob Z. en Edwin T. vorige maand af op basis van informatie van Richard T. Volgens justitie heeft Z. betaalt voor de aanslagen. Welk conflict heeft geleid tot de aanslagen schrijft De Telegraaf niet. Het Parool wist in 2010 te melden dat het conflict handelt om een ‘slepende ruzie om een vastgoedverkoop’, maar dat bericht bleek niet juist. Uit het dossier zou bllijken dat de aanslag bedoeld was voor advocaat Edwin T. die destijds kantoor hield in de villa aan de Churchillaan. Advocaat T. is weer medeverdachte van het beramen van een aanslag op een Iraanse man in Gouda.

Overigens zou in ieder geval Rob Z. ook verdacht zijn van andere misdrijven, zoals brandstichtingen, oplichting, fraude en witwassen. Z. zou ook hebben meegedaan aan het roven van partijen drugs van andere criminelen.

Kroongetuige Richard T. meldde zich overigens in de zomer van 2010 eerst bij De Telegraaf. Daarna kwam hij in contact met de Nationale Recherche. Overigens meldde Peter la S. zich ook bij De Telegraaf. Hij wilde zijn verhaal verkopen. De krant ging daar niet op in.

Kroongetuige Richard T. zal net als La Serpe een fikse strafkorting krijgen en worden opgenomen in een beschermingsprogramma. De deal zou uitgebreid zijn besproken door de top van het OM en de speciale toetsingscommissie.