Mogelijk nieuwe kroongetuige liquidatieproces

Het Openbaar Ministerie heeft mogelijk een nieuwe getuige in het liquidatieproces. Een woordvoerster van het OM heeft tegenover de NOS bevestigd dat er gesprekken worden gevoerd met iemand die belastende verklaringen wil afleggen over enkele liquidaties in de jaren negentig. Het gaat onder meer om de liquidatie van twee Joegoslaven in 1993 op een parkeerterrein bij de Ouderkerkerplas. Deze moorden staan bekend als de barbecuemoorden omdat de twee Joegoslaven na te zijn doodgeschoten met auto en al in brand werden gestoken. 

De nieuwe getuige zou ook vertellen over de moord in Antwerpen op drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin, eveneens in 1993.

Daarnaast zegt de getuige informatie te hebben over de moord op sportschoolhouder Ton van Maurik die op 19 april 1993 in zijn auto voor het toenmalige Altea Hotel in Amsterdam-Zuid is doodgeschoten.

De kroongetuige zal na Peter la S. de tweede getuige zijn die in ruil voor een verklaring een deal sluit met het Openbaar Ministerie over een lagere strafeis.

La S. heeft onder meer over hoofdverdachte Jesse R. zeer belastende verklaringen afgelegd, ook over de moorden in 1993 maar ook over de moord op Kees Houtman in 2005.

Kroongetuige La S. heeft aan geloofwaardigheid ingeboet omdat zijn verklaringen niet altijd waarachtig bleken te zijn. La S. krijgt een lagere strafeis maar eiste zelf ook een andere identiteit krijgt en financiële ondersteuning. Hij zou ook een bedragvan rond een miljoen euro ontvangen.

De laatste maanden is er steeds meer twijfel over La S. omdat hij zou hebben gelogen over zijn eigen betrokkenheid bij een moord in 2002, zeggen advocaten.