Drie afrekeningen in Marseille

2012 was voor Marseille een jaar vol geweld, waarbij zeker 24 drugsgerelateerde moorden werden gepleegd. In de eerste maanden van 2013 leek de rust te zijn teruggekeerd, maar in de afgelopen week zijn drie nieuwe liquidaties gepleegd. De politie denkt dat het gaat om afrekeningen in het criminele circuit. Bij de liquidaties werd gebruik gemaakt van onder meer machinegeweren.

Een van de slachtoffers, een 25-jarige man, was zojuist uit de gevangenis vrijgelaten. Toen hij de straat overstak, waar zijn vrienden en familie op hem wachtten, kwam er een scooter aangereden met daarop twee personen. De bijrijder schoot het slachtoffer zeker zes keer in het hoofd.

De man had vastgezeten voor een afpersing maar de politie zegt dat hij nog niet in verband was gebracht met drugsgerelateerde criminaliteit. De rechercheurs houden dan ook rekening met allerlei motieven: de afpersing, een mogelijke ruzie in de gevangenis of nog onbekende aanleidingen.

Dubbele moord

Woensdag werden twee mannen van 22 en 25 jaar vermoord, een derde slachtoffer raakte gewond. De aanslag zou zijn gepleegd door twee tot drie gemaskerde mannen, zeker een van hen schoot met een kalasjnikov. Een van de slachtoffers overleed direct, een ander probeerde te vluchten maar werd later toch dodelijk geraakt.

De auto waarin de schutters zouden zijn gevlucht, werd later uitgebrand teruggevonden. De slachtoffers waren bekend bij de politie vanwege ‘kleine vergrijpen’. Desondanks melden Franse media op basis van ‘bronnen dichtbij het onderzoek’ dat de politie het motief van de afrekening rond drugsgerelateerde zaken zoekt.

Vorig jaar bereikte het geweld in Marseille een hoogtepunt. Er werden 24 drugsgerelateerde moorden gepleegd en daarnaast werd de omstreden anti-drugsbigrade BAC steeds verder in het nauw gedreven. Leden van de politiedienst werden opgepakt omdat zij drugscriminelen zouden hebben afgeperst en zelf in drugs zouden handelen.

Mislukte aanslagen

Dit jaar leek het geweld tot stilstand te zijn gekomen. Tot eind februari werd er geen enkele moord gepleegd. Het eerste slachtoffer was een 23-jarige man die ook net uit de gevangenis was vrijgelaten. Daarnaast zijn in januari twee aanslagen mislukt.

Marseille is een belangrijke havenstad in de Middellandse zee, omdat het een groot achterland heeft. Daardoor is het een aantrekkelijke haven voor drugs, maar ook wapens uit oorlogen op de Balkan en het Midden-Oosten komen gemakkelijk in Marseille terecht. Veel van de aanslagen worden met machinegeweren gepleegd.

Lees ook:

Agenten verklikten mogelijk informant

Marseille: nieuwe agenten en dubbele moord

Opnieuw corruptiezaak politie Frankrijk

Twaalf corrupte Franse agenten gearresteerd