Nieuwe motorclub Hardliners MC poseert op bordes van stadhuis Haarlem

Ruim twintig leden van de nieuwe motorclub Hardliners MC hebben donderdagmiddag in full colours geposeerd op het bordes van het stadhuis van Haarlem. De fotosessie was met de rug naar de camera toe. Hardliners MC is vanuit de gevangenis opgericht door Lysander de R., de voormalig leider van de Haarlemse Hells Angels.

Provocatie

De gemeente Haarlem wil volgens Noordhollands Dagblad niet reageren op deze provocatie en ook de politie wil niet veel kwijt. Zeker 25 vooral jonge leden van Hardliners MC poseerden donderdagmiddag met de rug naar de camera op het bordes van het Haarlemse stadhuis. Rond 17.30 vroeg de politie de clubleden om de horecazaken in het centrum te verlaten omdat het dragen van full colours in het openbaar niet is toegestaan. De leden vertrokken zonder problemen. Bijna een week eerder reden ongeveer acht Hardliners met veel lawaai op hun motoren door het centrum in Haarlem.

Burgemeester Jos Wienen

De fotosessie bij het stadhuis is opvallend. Hardliners MC zijn op zoek naar een clubhuis in Noord-Holland en misschien wel Haarlem. Eerder sloot burgemeester Jos Wienen van Haarlem het clubhuis van de Hells Angels. Wienen wordt sinds september 2018 bedreigd. Wie achter die bedreigingen zit is onduidelijk, maar outlaw motorcycle gangs worden in dit verband ook genoemd.

Dezelfde plek

Toen in Haarlem vorig jaar duidelijk werd dat Wienen werd bedreigd, was er een drukbezochte demonstratie op de Grote Markt als steunbetuiging aan de burgemeester. Precies op de plek waar Wienen op 14 oktober stond en sprak (het bordes van het stadhuis) poseerden donderdag de leden van Hardliners MC.

Logo

Het logo van Hardliners lijkt veel op dat van de Hells Angels (zie foto). Het lettertype van de emblemen is hetzelfde, de kleur rood-wit en ook de vleugel is prominent aanwezig, maar in plaats van een doodshoofd is er een haai te zien.

Lysander de R.

Lysander de R., ex-leider van de Haarlemse Hells Angels, richtte in mei Hardliners MC vanuit de bajes op. De R. werd vorig jaar veroordeeld tot negen jaar cel omdat hij zich met twee andere kopstukken volgens justitie schuldig heeft gemaakt aan mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting en wapenbezit. Eerder was tegen hem veertien jaar geëist. Hij zit tot zeker november 2022 vast. Volgens de rechtbank ontstond onder leiding van De R. een ‘keihard en beestachtig chapter’ waarbij in Haarlem en omgeving ‘een waar schikbewind’ werd gevoerd.