Groot dna-verwantschapsonderzoek in zaak Verstappen (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie in Limburg laat een groot dna-verwantschap-onderzoek onder de Limburgse bevolking doen in de zaak van het in 1998 vermoorde jongetje Nicky Verstappen (11). Op een persconferentie in Maastricht zei de politie dat er geen doorbraak is.

Bevolking

Maar er wordt nog steeds aanvullend onderzoek gedaan, onder meer naar een dna-spoor van de dader.

De afgelopen vier jaar heeft een nieuw team van de politie-eenheid Oost-Nederland onderzoek gedaan naar de moord. Alle informatie en alle tips zijn opnieuw tegen het licht gehouden. In een dna-verwantschapsonderzoek kan een dna-spoor dat is gevonden op het plaats delict worden vergeleken met dna dat wordt afgenomen onder een deel van de Limburgse bevolking. Mogelijk komt er dan een familielid van de dader in het vizier. Naar verwachting zullen 15000 mensen gevraagd worden op vrijwillige basis dna af te staan. De dader kan in beeld komen door een directe match met de man van wie dna op het lichaam van de jongen is gevonden of doordat een verwante dna afgeeft.

In de zaak van Marianne Vaatstra leidde een dergelijk onderzoek uiteindelijk naar de dader.

De politie riep met name op mensen die iets over de zaak weten zich te melden.

Heibloem

Nicky Verstappen (13 maart 1987) uit het Limburgse dorpje Heibloem is op 10 augustus 1998 verdwenen. Hij was toen hij met een groepje dorpsgenootjes op kamp op De Heikop, een recreatieoord op de Brunsummerheide. Een dag na de verdwijning is de jongen tijdens een zoekactie dood teruggevonden niet ver van het kampterrein.

In de zaak van Nicky Verstappen is verbeten gerechercheerd en is een hele rij mannen meer of minder verdacht geweest. In het begin was er de drugsverslaafde Rochus V. in beeld. Ook de Duitse kindermoordenaars Martin Ney en Marc Hoffman, en de Franse kindermoordenaar Michel Fourniret werden verhoord. Een man die jarenlang verbonden was aan jeugdactiviteiten in Heibloem en zelfs de oprichter ervan was is als mogelijke verdachte genoemd. Hij was in het verleden veroordeeld was voor ontucht met minderjarigen.

Op 23 november 2010 is het lichaam van de Joos B. opgegraven, die een leidende rol had in het zomerkamp waar Nicky verdween. Zijn dna werd vergeleken met sporen die op Nicky’s lichaam waren gevonden.

Een 36-jarige man is in 2007 aangehouden omdat hij brieven op het graf van het jongetje achterliet waarin hij speculeerde over daderkennis. Hij bleek psychisch in de war te zijn.