Nieuwe ontwikkelingen in de zaak Demmink (video)

Joris Demmink heeft de bodemprocedure verloren die hij had aangespannen tegen het Algemeen Dagblad. Die krant schreef dat de voormalige justitie-topman contacten had met een Haagse jongenspooier in de jaren tachtig. Intussen zijn er ook andere nieuwe ontwikkelingen in de zaak Demmink. Video na de break.

Door Vincent Verweij

 De Rotterdamse rechtbank vindt dat het AD zorgvuldig is geweest in haar publicaties (vonnis). De krant heeft de betrouwbaarheid van bronnen getoetst, geen onjuiste feiten gepubliceerd en Demmink voldoende kans gegeven om te reageren. ,,Het AD heeft geen grenzen overschreden,” zegt de rechtbank. En: ,,Dat het AD, dat is aan te merken als een serieus dagblad met een aanzienlijk maatschappelijk gezag, het tot zijn taak rekent om over Demmink in deze zin te berichten past bij zijn rol als waakhond in het publieke debat.”

Nieuwe ontwikkelingen

In de zaak Demmink zijn enkele nieuwe ontwikkelingen. Binnenkort publiceert The New York Times een groot achtergrondartikel over Demmink waaraan een half jaar is gewerkt. Volgens bronnen van Crimesite komt de NYT met een onthulling over de gang van zaken rond de benoeming van Demmink tot SG in 2002.

Getuige

En er is ook een nieuwe getuige opgedoken. Deze meldde zich bij oud-rechter Wicher Wedzinga voor juridisch advies. De getuige vertelde aan Wedzinga dat hij opgeroepen was voor verhoor bij de rechter-commissaris in de zaak Demmink. Reden is dat hij samen met Demmink een reis naar Turkije had gemaakt in de jaren negentig. Om precies te zijn 1997. En dat is opmerkelijk omdat Demmink altijd heeft beweerd dat hij sinds de jaren tachtig niet meer in Turkije is geweest.

Mustafa

Demmink bevond zich volgens de getuige tijdens een boottochtje in het gezelschap van Mustafa, de jongen die het jaar daarvoor door Demmink zou zijn verkracht. Volgens Wedzinga is dit mogelijk ontlastend voor Demmink. “Waarom zou je met diezelfde persoon verder gaan die je een jaar eerder heeft verkracht?”, aldus Wedzinga. Tegelijkertijd zou de leugen over zijn bezoeken aan Turkije in de negentiger jaren wel belastend voor Demmink zijn.