Nieuwe ontwikkelingen zaak Vaatstra

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden zal volgende week nieuwe onderzoeksgegevens naar buiten brengen over de moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde. Dat heeft een goed ingevoerde bron tegenover Crimesite verklaard. Op donderdag 6 september geeft het Openbaar Ministerie een persconferentie in Leeuwarden waar de resultaten van het DNA-verwantschapsonderzoek bekend zullen worden gemaakt.

Marianne Vaatstra is in de nacht na Koninginnedag in 1999 verkracht en vermoord gevonden in een weiland in de buurt van het Friese Veenklooster. Ze was op de fiets op weg naar huis. De hoofdofficier van justitie in Leeuwarden gaf in april van dit jaar opdracht in de zaak Vaatstra DNA-verwantschapsonderzoek in te zetten om achter de dader van deze moord te komen. Deze nieuwe vorm van DNA-onderzoek mag sinds 1 april wettelijk worden gebruikt. In de afgelopen maanden heeft het NFI bekeken of er iemand in de landelijke DNA-databank van veroordeelde daders zit, die familie is van Marianne’s moordenaar.

Het is voor het eerst dat in Nederland dat deze methode wordt toegepast, nadat al eerder normaal DNA-onderzoek werd gedaan. Destijds is van 1000 mensen DNA-materiaal afgenomen, maar dat leverde geen treffer op. Tijdens de persconferentie zullen de resultaten van het verwachtschapsonderzoek en mogelijke vervolgstappen worden aangekondigd. Het zou daarbij kunnen gaan om een nieuw DNA-bevolkingsonderzoek in Friesland.

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden wil bevestigen noch ontkennen dat er volgende week resultaten bekend gemaakt zullen worden. Woordvoerder Melanie Kompier zegt desgevraagd: “Ik heb daar nog geen groen licht voor gekregen”.

Het onderzoeksteam gaat uit van het scenario dat Marianne door een dader uit de regio is vermoord.  Er zijn in de loop van jaren twaalf verdachten aangehouden, maar die bleken geen van allen de dader en werden weer vrijgelaten.

Binnenkort ook uitgebreid aandacht voor Marianne Vaatstra in het boek Cold Cases dat dit najaar bij Crimesite zal verschijnen. Hier eerdere artikelen over de zaak Vaatstra.