Nieuwe poging in coldcase Heulmeisje

De politie gaat een nieuwe poging doen de coldcase van het ‘Heulmeisje’ op te lossen. Met behulp van DNA verwantschapsonderzoek hoopt men de identiteit van de onbekende vrouw te achterhalen, die 40 jaar geleden werd gevonden langs de A12 bij Maarsbergen.

Het Heulmeisje was een tiener tussen de 13 en 15 jaar, vermoedelijk afkomstig uit de Eiffel in Duitsland. Haar lichaam werd destijds gevonden langs de snelweg, maar ze kon nooit worden geidentificeerd. In de loop der jaren zijn er al heel wat pogingen ondernomen om duidelijkheid in de zaak te krijgen. Zo werd in 2006 met de nieuwste techniek uit Engeland een gezichtsreconstructie gemaakt. Dat gebeurde door 3D-scans van haar schedel te maken en met behulp van computers het gelaat te reconstrueren. Het hielp allemaal niet: de identiteit van het meisje bleef onbekend.

Verwantschap

De Telegraaf meldt nu dat het cold case team een laatste redmiddel wil inzetten, het DNA verwantschapsonderzoek. Daarbij worden alle opgeslagen DNA profielen in Nederlandse en Duitse databanken vergeleken met dat van het meisje. Ook DNA kenmerken van mogelijke familieleden worden bekeken. Als er een familielid van het Heulmeisje voorkomt in één van de databanken (bijvoorbeeld een oom die ooit veroordeeld is voor een misdrijf, of een verre neef) dan levert dat een hit op en kan er gericht in die familie verder onderzoek worden gedaan. Technisch is dit al enige tijd mogelijk, maar wettelijk moet er aparte toestemming worden geregeld om het te mogen uitvoeren. Eerder gebeurde het bijvoorbeeld bij de zaak van Marianne Vaatstra.

Strohalm

Jarenlang werd gedacht dat het meisje de vermiste Monique Jacobse is. In 2006 bleek zij in de Verenigde Staten te wonen en werd de zoektocht naar de ware identiteit van het Heulmeisje opnieuw gestart. De leider van het cold case team, Wim Perlot, spreekt tegen de Telegraaf van een laatste strohalm voor zijn onderzoek: ‘Als er nu wat uit het Duitse verwantschapsonderzoek komt, is dat echt een doorbraak. En er is nog een extra kans. Ook in Nederland hebben we toestemming gekregen om dna-verwantschapsonderzoek te doen. Het is erg spannend”, aldus Perlot.