Nieuwe poging om Johan V. te plukken

Justitie en de Belastingdienst gaan opnieuw proberen om de drugscrimineel Johan V., ook bekend als de Hakkelaar, financieel te plukken. Het geld moet worden achterhaald door middel van derdenbeslag, waarbij er niet beslag wordt gelegd op het geld van V. zelf, maar van partijen van wie hij nog geld tegoed heeft.

Dat meldt Het Parool. Volgens het OM en de fiscus heeft V. in de jaren negentig een vermogen aan de hasjhandel overgehouden. De afgelopen vijftien jaar is geprobeerd dat geld te traceren, maar zonder resultaat.

123 miljoen

De Belastingdienst legde V. een navordering van 123 miljoen euro op, maar die betaalde hij nooit. Omdat er nooit een spoor van het geld is gevonden, heeft de Belastingdienst nooit een cent van de naheffing kunnen incasseren.

De fiscus hoopt nu alsnog een deel van de navordering te kunnen opstrijken door derdenbeslag van zakenrelaties van V. Wie dat is en hoeveel schulden zij bij V. hebben openstaan is onduidelijk.

V. werd in 1997 veroordeeld tot zes jaar cel vanwege grootschalige hasjhandel. In hoger beroep kreeg hij 5,5 jaar celstraf opgelegd. Tegenwoordig heeft V. geen vaste woon- of verblijfplaats.

Vergeefse zoektocht

De politie heeft in de zoektocht naar de miljoenen V. meerdere keren vastgezet. Zo werd hij in 2000 een jaar gegijzeld omdat hij weigerde inzage te geven in zijn financiële administratie. De belastingdienst deed bovendien aangifte wegens overtreding van de fiscale inlichtingenplicht. De Hakkelaar werd in eerste instantie veroordeeld maar in hoger beroep vrijgesproken.

In oktober 2012 werd hij gearresteerd op verdenking van witwassen. Er werden toen verschillende woningen en bedrijven doorzocht in de hoop een aanwijzing te vinden die zou kunnen leiden naar het drugsgeld, zonder resultaat. V. werd wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten en de zaak werd geseponeerd.

Lees ook:

Johan V. de Hakkelaar aangehouden

Miljoenen 'de Hakkelaar' niet gevonden

Hakkelaar betaalde gewoon nooit