Nieuwe politiewagen veel duurder

Eindelijk krijgen alle politiekorpsen dan één zelfde politiewagen, die dus goedkoper valt in te kopen, blijkt er toch weer addertje onder het gras te liggen. Volgens De Telegraaf zal de standaard pitwagen, een VW Touran, duurder uitvallen dan was voorgespiegeld. Punt is: het nieuwe type VW Touran 2.0 TDI kost standaard begroot 40.000 euro, maar een modern uitgeruste wagen 75.000 tot 90.000. Voor 40.000 zit er alleen mobilofoon, navigatie, zwaailichten en sirene op.

Terwijl in de nabije toekomst is het plan een boordcomputer, een camera die kentekens scan, bepantsering en een rechtstreekse beeldverbinding met de meldkamer in te bouwen.

Kostenplaatje wordt dan in plaats van 500 miljoen euro, die as begroot, met honderden miljoenen hoger. Volkswagen-importeur Pon zou de komende acht jaar 11.800 auto’s geleverd zouden worden voor 500 miljoen euro.

De voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) die nu juist was opgericht om goedkoper gezamenlijk in te kopen geeft ‘schoorvoetend’ aan De Telegraaf toe dat het allemaal wat duurder gaat worden. Hoeveel duurder blijkt volgend jaar als de precieze inrichting van de wagens wordt vastgesteld.