Nieuwe pond door Nederlandse criminelen

Nadat Nederlandse criminelen in het Westelijk Havengebied van Amsterdam valse ponden sloegen heeft de Britse Nationale Bank besloten  dertig jaar krijgt het Britse pond een nieuw ontwerp. Dat schrijft The Independent. Eind vorig jaar werd in het Westelijk Havengebied een inval gedaan in een pand waar sinds 2006 voor 36 miljoen euro aan valse ponden bleek te zijn geslagen.

Professioneel

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze nog nooit te maken gehad met valsmunterij die net zo professioneel werkte als de Royal Mint. De inval van de FIOD bij het bedrijf kwam volgens The Independent tot stand omdat Britse politie Nederlanders had getipt na de valse ponden in 2012 waren ontdekt. In een Britse haven werd toen een zending munten ontdekt die bestemd waren voor een criminele groep in het VK. De Britse politie zegt geen valsemunterij te kennen die op dergelijke schaal werkte.

Kleursoort

Verdachte Patrick O. was eigenaar European Central Mint (ECM). Zijn machines konden wel 100 munten per minuut produceren. De belangrijkste kwaliteit die het bedrijf in huis had was het reproduceren van de specifieke kleursoort waarmee de pond geslagen wordt.

Italië

Ook de Italiaanse autoriteiten zijn in het onderzoek betrokken. Italië is de grootste producent van valse bankbiljetten. 'Ik weet niet zeker of de FIOD zich realiseerde waar ze op waren gestuit', zegt een bron tegen The Independent. 'zo goed van kwaliteit was de productie. Veel misdaad syndicaten moeten ervan hebben geprofiteerd.'