Nieuwe raadsels rond Herman Ploegstra

In de raadselachtige verdwijning van de Zeeuwse kraanmachinist Herman Ploegstra komen vandaag nieuwe feiten naar buiten. De politie in Zeeland gaf de auteurs van het boek Cold Cases inzage in het volledige politiedossier over de geruchtmakende vermissing. Daarin zitten nooit eerder bekend geworden getuigenverklaringen, die mogelijk nieuw licht op de zaak werpen.

Op dinsdag 26 oktober 2010 verdween hij spoorloos, Herman Ploegstra, kraanmachinist uit IJzendijke. Twee jaar later is er nog altijd geen spoor van hem vernomen. In het boek Cold Cases wordt de zaak gereconstrueerd aan de hand van het politiedossier. Wat gebeurde er op die mysterieuze avond op de verlaten weg langs de Westerschelde waar Herman’s auto werd gevonden? En welke rol speelden zijn buitenechtelijke affaires?

Voor het boek spraken we met de Zeeuwse recherche, de vrouw en broers van Herman en kregen we inzage in het politiedossier over zijn vermissing. Nog altijd houdt de politie rekening met drie scenario’s:

1) Herman kan vrijwillig zijn verdwenen. In het boek staat een nieuwe tip van iemand die meent Herman op het Griekse schiereiland Pilion te hebben gezien met een Nederlandse auto en in het gezelschap van een vrouw ‘een hippietype met lang haar en zwarte wijde broek’.

2) Herman kan ontvoerd en vermoord zijn. De manier waarop zijn auto is aangetroffen duidt op geweld en Herman werd bedreigd, door de echtgenoot van zijn maitresse en door zijn schoonvader. Het alibi van die bedrogen echtgenoot, Han van L., is niet goed gecheckt door de Zeeuwse politie. In een groot telecom-onderzoek naar mogelijke verdachten, werd hij over het hoofd gezien. Daardoor is niet objectief meer vast te stellen waar hij die avond was en met wie hij telefonisch contact had.

3) Herman kan zelfmoord hebben gepleegd. Mogelijk is hij in de Westerschelde terecht gekomen en meegevoerd met de stroming naar open zee.

Er zijn ook nieuwe aanwijzingen dat Herman contacten had met de eigenaar van een growshop in Zeeuws-Vlaanderen, die criminele antecedenten heeft. In 2005 werd de growshop beschoten met een vuurwapen. Een collega: ‘Ik heb Herman en Evert jaren geleden samen op de kermis gezien in IJzendijke. Ik denk dat als je contacten hebt met Evert je daar volgens mij nooit vanaf komt’. Een ander: ‘Het viel me op dat Herman een avond erg amicaal optrok met een groep mannen waaronder Evert en ene Yves, een kleerkast uit de grensstreek die een eind boven Evert uitsteekt.’ Ondanks het feit dat meerdere getuigen de contacten met de growshop-eigenaar noemen, is Evert niet gehoord de Zeeuwse politie.

De vraag is ook hoe Herman aan de grote contante bedragen kwam, die hij in zijn portemonne had en waarmee hij regelmatig champagne kocht bij slijterij ‘De Vuurtoren’ in Breskens. Zo verklaarde eigenaresse Petra de Boevere bij de recherche.

Twee jaar na de verdwijning is de zaak nog altijd omgeven met mysteries en vragen. Had Herman criminele contacten die hij voor vrienden en familie verborgen wist te houden? Zit hij met een nieuwe liefde in het buitenland? Raadsels die de politie in Zeeland tot op de dag van vandaag niet heeft kunnen oplossen. De kans dat hij een toevallig slachtoffer van een roofoverval was, lijkt in elk geval uiterst klein. Maar wat was het dan wel? Wie het weet mag het zeggen.

Tips kunt u (desgewenst anoniem) insturen met ons contactformulier, of via email naar onze redactie. Of u kunt hieronder reageren met Facebook.