Nieuwe records: 23.000 kilo cocaïne voor Nederland gepakt (UPDATE)

In de havens van Hamburg en Antwerpen is binnen anderhalve week ruim 23.000 kilo cocaïne onderschept, zo meldt het Openbaar Ministerie. Nog nooit eerder is zoveel cocaïne voor Nederland in zo’n korte tijd gepakt. De geadresseerde afhandelaar van de drugstransporten is een 28-jarige man uit Vlaardingen. Hij is woensdagmorgen door de politie aangehouden. Duitse media melden dat het om Atif S. zou gaan.

Hamburg

In zijn woning en op twee bedrijfsadressen in Rotterdam en  Bleskensgraaf zijn doorzoekingen gedaan door de landelijke recherche.

In  de haven van Hamburg trof de Duitse Douane op vrijdag 12 februari 16.174 kilo cocaïne aan in drie containers. Informatie uit de risicoanalyses van de Nederlandse Douane had geleid tot een controle van de containers. De drugs waren verstopt in 1.728 blikken met plamuur, het materiaal dat gebruikt wordt om scheuren en gaten in bijvoorbeeld een muur glad te strijken.

Het transport was aangekomen aan boord van een containerschip uit Paraguay, dat via Tanger en Rotterdam de Noord-Duitse havenstad had bereikt. De containers zouden vermoedelijk worden doorgevoerd naar Nederland. De vrachtbrief vermeldde als geadresseerde de verdachte in Nederland. In het contact dat volgde met de Nederlandse politie en Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart.

Antwerpen

Vorige week werd uit verder onderzoek naar hem duidelijk dat de man ook bemoeienis had met 11 containers die vanuit Panama onderweg waren naar de haven van Antwerpen. De containers bevatten ananas, makreel, inktvis en hout.

De Belgische douane controleerde zaterdag deze containers  met behulp van een scan. In een container met blokken hout werd vervolgens ongeveer 7.200 kilo cocaïne aangetroffen. De verdachte tussenpersoon had zich vorige week al telefonisch aangediend in de haven met de bedoeling de containers vrij te krijgen.

De onderschepte megatransporten met bestemming Nederland vormen samen een absoluut record. Nooit eerder is zoveel cocaïne in een keer onderschept.