Nieuwe snufjes tegen smokkelen contrabande in gevangenissen

Minister Sander Dekker komt met nieuwe ideeën om het binnensmokkelen van drugs en telefoons in penitentiaire inrichtingen tegen te gaan. Er lopen experimenten met gsm-jammers (“gsm-paraplu’s”) die gsm-verkeer kunnen verstoren en lokaliseren. Ook wordt het aantal speurhonden in de inrichtingen verdubbeld en wordt er extra geïnvesteerd in hekken en afsluitsystemen.

Netten

De minister schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Andere maatregelen zijn plaatsen van extra camera’s en ophangen van netten om tegen te gaan dat contrabande over de muren van inrichtingen naar binnen kan komen.

Gedetineerden die worden betrapt met smokkelwaar kunnen zwaardere sancties tegemoet zien, ze kunnen tot veertien dagen in de isoleercel terechtkomen.

Het kabinet heeft dit voorjaar alleen voor de aanpak van contrabande in bajessen 3 miljoen euro uitgetrokken.

Medewerkers

De locaties PI Zoetermeer, PI Zwaag, PI Almere en DC Zeist (excl. de Gesloten Gezinsvoorziening) gaan dicht, wat overigens niet zal leiden tot minder capaciteit. Het personeel uit de vier gesloten locaties wordt geplaatst bij andere inrichtingen. Sinds mei 2017 werft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) veel nieuwe medewerkers. Eind april 2019 zijn in totaal ongeveer 1.200 nieuwe medewerkers aangenomen. DJI tobt met een grote uitstroom (mede) door de aantrekkende economie, 7% poer jaar. Ook is er relatief veel ziekteverzuim.