Nieuwe zetten in het schaakspel rond Klaas Otto

In de grote afpersingszaak tegen oud-No Surrender-president Klaas Otto is de rechtbank Breda vrijdag gewraakt. De rechtbank wil het onderzoeksdossier naar beïnvloeding van getuigen door Otto in die afpersingszaak niet voegen. Het Openbaar Ministerie wilde dat niet verstrekken.

Door @Wim van de Pol

Klaas Otto wordt gezien door het Openbaar Ministerie als één van de hoofdrolspelers in de criminaliteit in Zuid-Nederland. Voor het OM is het onderzoek tegen Otto (dat wordt geleid door officier van justitie Greetje Bos) daarom van zeer groot publicitair belang. Verklaringen van verschillende (criminele) getuigen en vermeende slachtoffers spelen in de afpersingszaak tegen Otto een sleutelrol.

De advocaat van Otto, Louis de Leon, vindt het onbegrijpelijk dat hij geen toegang krijgt tot het dossier over beïnvloeding, temeer daar de rechtbank wel één van de hoofdpersonen in dat onderzoek naar beïnvloeding van getuigen (Piet S.) wil horen. Hij vindt dat zo onbegrijpelijk dat de conclusie volgens hem moet zijn dat de rechtbank vooringenomen is.

Ondervragen

Volgens De Leon is hij bij verhoren van getuigen die zijn gevraagd of zij zijn beïnvloed door Otto gehinderd door gebrek aan informatie. De Leon: ‘Het gaat immers over het antwoord op de vraag in hoeverre de verklaringen die zijn afgelegd in de dossiers over afpersing en bedreiging authentiek zijn.’

De Leon vindt ook dat hij de getuige Piet S. pas goed kan ondervragen als hij het onderzoekdossier over bëinvloeding van getuigen heeft gelezen.

Een advocaat zit vast op verdenking van het beïnvloeden van getuigen in opdracht van Otto.

Videobeelden

Getuige Piet S. uit Etten-Leur was ooit een vriend van Otto maar deed aangifte van afpersing tegen hem en overhandigde de politie videobeelden waaruit bleek dat Otto zijn schorsingsvoorwaarden overtrad door contact te hebben met een medeverdachte. Volgens Otto was dat een set-up. Maar er speelt nog veel meer.

Piet S. is ook verdachte in de zaak van de liquidatie van Peet van der Linde (foto rechts) in Breda, die eveneens een goede bekende was van Otto. Hiervoor is S. inmiddels weer op vrije voeten.

Klaas Otto wordt onder meer verdacht van afpersing, bedreiging, uitlokking van brandstichten en ontploffing en witwassen. Zie de laatste berichten over die zaak:

Janus de V. wéér terug cel in

‘Justitie wil vier ton van vrouw Otto’

Klaas Otto weer opgepakt

Veroordeling voor schieten op Klaas Otto

Harde woorden over Klaas Otto (UPDATE)

Klaas Otto aan het woord over zijn “liefje”