‘Nieuwe toekomst’ dader Snelkookpan-zaak

De man die is veroordeeld in de zogenoemde ’snelkookpanmoord’ is onlangs vervoegd uit de gevangenis vrijgelaten, zo meldt De Telegraaf vrijdag. De man heeft geen verblijfsvergunning en is uitgezet. De krant schrijft dat Mehmet Y. ook ‘een zak overheidsgeld en een identiteitskaart’ heeft meegekregen bij zijn vertrek naar Turkije.

‘Nieuwe toekomst’

Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft de man van papieren en geld voorzien ’om hem te faciliteren in het opbouwen van een nieuwe toekomst’ in Turkije. De Telegraaf schrijft ook dat de officier van justitie die zijn zaak behandelde ‘volgens ingewijden rond het tijdstip van de vrijlating moest worden beveiligd en mogelijk nog steeds wordt bewaakt.’ In reactie zegt het OM in de krant dat ‘het vaker voorkomt dat medewerkers beveiliging krijgen’.

Waarom?

Waarom en hoeveel geld Y. meekreeg en ook van wie is onduidelijk. Het OM: ‘Het is zeker geen onzin. Maar wij doen zulke uitkeringen niet en gaan er niet over.’ Het ministerie van Justitie zegt van niets te weten: ‘Y. is niet betaald vanuit de Dienst Justitiële Inrichtingen of de Dienst Terugkeer en Vertrek. Ons is onduidelijk hoe het wel zit.’

15 jaar

Mehmet Y. staat in de dossiers bekend als vrouwenhandelaar, afperser en drugssmokkelaar. In de Snelkookpan-zaak kreeg hij in hoger beroep in 2011 voor moord (in 1997) op zijn broer vijftien jaar cel. Politie en justitie verdenken hem ook van moord op zijn ex-vrouw. Tijdens het proces heeft hij de kroongetuige in zijn strafzaak meermalen bezworen na zijn vrijlating te zullen opsporen en te vermoorden. Het OM eiste in de procedure zowel bij rechtbank als gerechtshof levenslang.

Politieliaison

Y. kreeg een derde aftrek van zijn celstraf en kwam eind september vrij op voorwaarde dat hij niet naar ons land terugkeert. De Nederlandse politieliaison in Turkije is ingeschakeld om de situatie rond Y. in de gaten te houden, aldus De Telegraaf.

Gehaktmolen

Medeverdachte en kroongetuige Tamara N. legde in 2004 belastende verklaringen tegen Y. af. Ze zei: ‘Ik zal geen natuurlijke dood sterven, dat weet ik nu al. Ik ben ontzettend bang dat Y. mij en mijn familie vindt en ombrengt. Hij is levensgevaarlijk en vooral knettergek.’ N. vertelde de recherche op dat Y. in haar bijzijn zijn broer Ali met een hamer de schedel insloeg en daarna diens hoofd uitkookte in een snelkookpan, zijn geslachtsdeel door het toilet spoelde en lichaamsdelen in een gehaktmolen verwerkte. Andere resten dumpte hij langs een snelweg. Zijn ex Meral Caliskan verdween, haar lichaam is nooit teruggevonden. Medeverdachten zeiden dat hij in België meerdere mensen heeft omgebracht.

Zie ook:

Advocaat wil vrijspraak snelkookpanmoord

Snelkookpan: opnieuw levenslang geëist

Hoger beroep snelkookpanmoord