Nieuwe “Uithalerswet” snel van kracht

Op dinsdag is de nieuwe “Uithalerswet” aangenomen door de Eerste Kamer. Die maakt het mogelijk dat onbevoegd aanwezig zijn op havens en luchthavens zwaarder kan worden bestraft. Wie er wordt betrapt zonder dat hij er wat te zoeken heeft, kan maximaal een jaar celstraf krijgen. Het Openbaar Ministerie kan dan iemand langer vasthouden. Ook kan middels snelrecht een verdachte snel worden veroordeeld.

380 aanhoudingen

Uithalers werken voor criminele organisaties die cocaïne importeren in containers. Ze proberen ongezien de pakketten met drugs uit containers en van de haventerreinen af te halen.

Alleen dit jaar hebben de Zeehavenpolitie en de Douane 380 aanhoudingen verricht. Vorig jaar werden er 281 aanhoudingen gedaan. De vele aanhoudingen drukken enorm op de capaciteit van de politie en het OM, aldus het Openbaar Ministerie.

Boete

Tot nu toe is het zo dat het Openbaar Ministerie moet bewijzen of een uithaler zodanig in verband kan worden gebracht met het smokkelen van een partij drugs, dat hij zich schuldig maakt aan overtreding van de Opiumwet. Als die connectie niet of onvoldoende aangetoond kan worden dan kan het OM alleen een boete opleggen voor het onbevoegd aanwezig zijn op een verboden terrein. Die aanwezigheid kan dus nu met celstraf worden bestraft.

Wanneer de uithalerswet wordt ingevoerd is nog onbekend, waarschijnlijk zal dit zijn op 1 januari 2022.