‘Nieuwe verdachte Endstra-moord’

Er is een nieuwe verdachte van de moord op Willem Endstra, meldt Vrij Nederland. Het zou gaan om de Turkse Nederlander Ali T., die in 2004 de dodelijke schoten zou hebben gelost. Hidir K., de nieuwe getuige van het Openbaar Ministerie heeft hem aangewezen. Vrij Nederland baseert dat op ‘meerdere betrokkenen bij de strafzaak’.

Regiezitting

Maandag is er bij de rechtbank in Amsterdam een regiezitting in het al jaren slepende proces. Hidir K. zegt dat twee van de huidige verdachten ook bij de moord aanwezig waren: Ali ‘Pasja’ G. en Özgür C.. Zij zouden op de uitkijk hebben gestaan. De getuige heeft dat van horen zeggen. Opvallend genoeg geeft Hidr K. de Azeri Namik Abbasov niet de rol van schutter. Tot nu toe ging het OM ervan dat de in detentie overleden Abbasov de schutter was.

Aangehouden

Ali T. was al verdachte. De recherche heeft volgens Vrij Nederland ook heimelijk lichaamsmateriaal van hem afgenomen en dat vergeleken met dna dat op de plaats delict is gevonden, zonder resultaat. Naar aanleiding van Hidir K.’s verklaringen is Ali T. kennelijk afgelopen september door de politie aangehouden maar heeft slechts twee dagen vastgezeten.

Abbasov heeft als opdrachtgever voor de Endstra-moord Donald G. aangewezen maar is daarover voor zijn dood niet uitgebreid verhoord.