Nieuwe verdachte in moordzaak Jalink (UPDATE)

Er is een nieuwe verdachte in de zaak van de moord op Vincent Jalink. Het is de 22-jarige Jerello G..Dat zei de officier van justitie maandagmiddag op een zitting voor de rechtbank van Amsterdam in een andere zaak tegen G..

Door @Wim van de Pol

Jerello G. wordt er in die zaak van verdacht in september 2016 de liquidatie van een voetbaltrainer in Heemskerk te hebben voorbereid. Twee medeverdachten, Gideon G. en Rigjendrig L. zijn in die zaak tot zeven jaar cel veroordeeld. G. is pas later aangehouden in de zaak, twee weken voordat hij op vrije voeten zou komen in een wapenzaak.

Geluid

Officier van justitie Maaike van Kampen zei dat de stem van Jerello G. te horen is op afgeluisterde gesprekken met medeverdachten die onder meer zijn opgenomen op de parkeerplaats bij voetbalvereniging Odin waar het beoogde doelwit werkte. Er sprake van dat ze wachten op iemand. Ook is er sprake van dat er iemand in de bosjes heeft gelegen. De officier stelde ook dat er het geluid van het doorladen of ontladen van een vuurwapen te horen is. Verder is er volgens haar bewijs dat G. mee deed aan voorverkenningen.

Advocaat Elisabet van Nielen zegt dat het niet zeker is dat het de stem van haar client is die te horen is.  Ze heeft de opnames nog niet zelf kunnen beluisteren. Ze zegt ook nog niet te beschikken over alle relevante gesprekken.

Hechtenis

Van Nielen vroeg opheffing van de voorlopige hechtenis van G. wegens het ontbreken voldoende bewijzen. Volgens haar staat niet vast dat hij een gestolen auto en de artikelen voorhanden heeft gehad waarmee volgens het Openbaar Ministerie de liquidatie in Heemskerk had moeten worden gepleegd. Er zijn volgens haar geen aanwijzingen dat G. in bewuste en nauwe samenwerking opzettelijk drie PET-flessen met benzine heeft aangeschaft en of voorhanden heeft gehad. Datzelfde geldt voor de kleding die medeverdachten Gideon G. en Rigjendrig L. bij hun aanhouding droegen. Ze vindt dat niet blijkt uit het dossier dat er is samengewerkt. En als er al opzet in het spel is geweest staat niet vast welk misdrijf G. op het oog had te plegen.

De rechtbank bepaalde dat G. moet bljven zitten. De inhoudelijke behandeling is pas in februari 2018. Momenteel wordt een PGP-BlackBerry die gevonden is bij G. uitgelezen.

Dna-profiel

En nu is Jerello G. dus ook verdachte in de zaak van de moord op Vincent Jalink. Dichtbij de plaats waar Jalink in mei 2016 werd vermoord is het dna-profiel van Gideon G. (27) gevonden. In die zaak zijn naast Gideon G. en Jerello G. ook Willy F. en Jason “Jayjay” L. verdachte, samen met nog onbekende anderen. Jason L. wacht nu op het vonnis in de zaak waarin hij wordt verdacht van medeplegen van de moord op “Appie” Belhadj in mei 2016 bij flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost. De rechtbank behandelde die zaak vorige week.

Willy F. (28) was samen met Jerello G. verdachte in een wapenzaak. F. kreeg hiervoor dit jaar vier jaar cel, voor wapenhandel, wapenbezit en witwassen. Jerello G. kreeg zeven maanden en een boete van 750 euro voor bezit van een wapen en drugs.