Nieuwe verdachte voor liquidatie Changachi

Volgende week staat in de beveiligde rechtbank op Schiphol een vierde verdachte terecht voor de liquidatie van Hakim Changachi (foto): de 36-jarige Mohammed R. uit Utrecht. R. is 3 maanden geleden al aangehouden, maar justitie heeft zijn arrestatie tot nu toe stilgehouden. Ook opvallend is dat de verdachte al 3 maanden in beperkingen zit. 

Officieel wordt R. verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Hakim Changachi en het treffen van voorbereidingshandelingen voor een misdrijf met automatische vuurwapens. Opmerkelijk is dat de zaak tegen R. wordt behandeld door het landelijk parket. Dat kan er op duiden dat R. van nog meer zaken wordt verdacht. De overige 3 verdachten in de zaak Changachi staan terecht in Utrecht. Het OM Midden-Nederland weigerde iedere toelichting te geven over waarom de zaak tegen R. niet bij de rechtbank Utrecht plaats vindt.

De advocaat van R. mag niets zeggen, omdat zijn cliënt in alle beperkingen zit.

Lijst

Mohammed R. figureert ook in het mysterieuze pamflet dat vorige maand opdook en waarin verschillende uitvoerders en opdrachtgevers van liquidaties werden genoemd. In die lijst wordt R. overigens niet genoemd als betrokkene bij de liquidatie van Hakim Changachi.

Imo

Voor de liquidatie van Hakim Changachi, januari 2017 in Utrecht, zitten nu 4 mannen vast: Nabil B., de Amsterdammers Guyno O. (25) en Ferrel T. (30) en dus Mohammed R. De liquidatie van Changachi zou mogelijk een vergissing zijn geweest. Het eigenlijke doelwit was Khalid H., alias Imo, die in dezelfde flat woonde als Hakim Changachi. H. is naar het buitenland gevlucht, nadat er een nieuwe poging om hem te liquideren werd verijdeld. Voor die verijdelde poging zitten 2 mannen vast.

Pgp-berichten

Het is onduidelijk hoe R. in het onderzoek 09Roos, naar de liquidatie van Hakim Changachi is boven komen drijven. Crimesite berichtte november vorig jaar al dat justitie de beschikking had gekregen over 400.000 pgp-berichten van een server in Costa Rica. Het grootste deel daarvan zou ontsleuteld zijn. Verschillende berichten hebben volgens het OM betrekking op de liquidatie van Hakim Changachi. In de pro forma-zitting van verdachte Nabil B. citeerde de officier van justitie uit enkele ontsleutelde pgp-berichten.