Nieuwe verdachten in Amsterdams liquidatie-onderzoek

Er zijn nog twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar een criminele organisatie die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor drie liquidaties en een voorbereiding van een liquidatie, onder meer op Alex “Aleki” Gillis in 2014 in Zaandam.

Door Wim van de Pol

Dinsdag is er in de beveiligde rechtbank op Schiphol een pro forma-zitting (van de Haarlemse rechtbank) in dit proces, waar de nieuwe verdachte Hamza El H. (25) voor moet komen samen met Gökhan C. (31) en Iliass K. (32). Naast El H. is er aan het begin van de zomer nog een verdachte opgepakt.

C. en K. staan terecht voor de liquidatie van Alex “Aleki” Gillis op 20 februari 2014 en de voorbereiding van de moord op diens neef, die nooit is uitgevoerd. Dat laatste zou hebben gespeeld in de periode 24 juli 2014 tot en met 17 september 2017. El H. is alleen verdacht van de voorbereiding moord op de neef en lidmaatschap van de criminele organisatie.

In Spanje zit een vijfde verdachte gedetineerd: Dennis M. (44) die daar nog wacht op behandeling van zijn strafzaak in verband met een wietplantage in de buurt van Alicante.

Gwenette Martha

De groep heeft volgens justitie in opdracht van Gwenette Martha Aleki Gillis vermoord omdat die laatste informatie over Martha zou hebben doorgespeeld aan een rivaliserende groep, rond onder meer Benaouf A. en Omar L..

Op Martha was eind 2013 een mislukte aanslag gepleegd in Amsterdam-Zuid, het wapen van de schutter weigerde echter. De moord op Gillis ziet justitie als een vergelding daarvoor. Martha werd na de dood van Gillis doodgeschoten, in Amstelveen, op 22 mei 2014, waarna het groepje verdachten zich zou hebben gericht op de neef en Omar L..

Eggermont

In de nacht van 12 op 13 juli 2014 doodt een schutter in Amsterdam-Oost Stefan Regalo Eggermont. Het was een vergissing. Uit ontcijferde pgp-gesprekken maakt de politie op dat ene ‘jack bro’ een grote fout heeft gemaakt. “Jack Sparrow” is de alias van Massod Hosseini. De politie denkt dat dit de schutter is geweest. Zijn eigenlijke doelwit was Omar L. die in een zelfde type auto als Eggermont reed. (tekst gaat door na de reclame)

Auto

Of het nu om de fouten bij deze vergismoord was of om een wantrouwen over de loyaliteit van Hosseini, het is de vraag, maar op 3 september 2014 schoot iemand Hosseini dood, in zijn auto in Amsterdam-West. Het heeft er de schijn van dat Hosseini van achter door iemand die met hem in de auto zat is doodgeschoten, mogelijk een bekende dus. Overigens zegt het Openbaar Ministerie niet te weten wie de schutter is geweest.

Een man die ervan werd verdacht het wapen aan Hosseini te hebben geleverd voor de liquidatie waar Eggermont slachtoffer van werd, behoorde ook tot de entourage van Martha: Eaneas Lomp. Hij werd geliquideerd in Krommenie, Omar L. heeft daarvoor levenslang gekregen.

Aangestuurd

Iliiass K. zien de officieren van justitie als de persoon die de moorden heeft aangestuurd. Hosseini was volgens justitie de schutter in de zaken van Gillis en Eggermont. Gökhan C. was aanwezig bij de moord op Gillis en medepleger, aldus justitie en zou met K. ook betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen voor de liquidatie van de neef. Dit najaar zegt het Openbaar Ministerie meer bewijs aan te zullen dragen over de criminele organisatie die het groepje zou hebben gevormd.

Het Openbaar Ministerie ziet het groepje als een doodseskader dat aan de lopende band “hits” uitvoerde. De inzet is daarom hoog: een levenslange eis hangt in de lucht. Het cruciale bewijs tegen de verdachten bestaat voor het overgrote deel uit fragmenten uit pgp-gesprekken. Het is een spannende vraag in hoeverre daarmee kan worden bewezen dat C. en K. werkelijk de opzet hadden om de moorden uit te voeren, en dus medeplegers waren. Zo is er geen direct pgp-contact vastgesteld tussen de schutters en Illiass K..

De inhoudelijke behandeling is waarschijnlijk begin 2020.

Zie ook:

Tweede verdachte Amsterdamse “vergismoord” opgepakt (UDPATE)

OM: Iliass K. is geen verdachte van aansturen aanslag Telegraaf (UPDATE)