Hechtenis Harry S. duurt voort

Donderdag was voor de Rotterdamse rechtbank een pro forma-zitting in de zaken van Donald G. en Harry S. die worden verdacht van afpersing van kunst-, drugshandelaren en Remko van L., die als beschermde getuige verklaringen tegen hen heeft afgelegd. De rechtbank bepaalde dat zowel G. (foto) als S. nog in hechtenis moeten blijven. In april wordt de zaak inhoudelijk behandeld.  Door Wim van de Pol

Donald G. en Harry S., en ook de echtgenote van G. zijn in oktober 2011 aangehouden. De vrouw van G. wordt verdacht van witwassen van crimineel geld maar werd in afwachting van de inhoudelijke behandeling al snel op vrije voeten gesteld. Ze is nu in december opnieuw aangehouden en twee dagen lang vastgezet, maar door de rechtbank weer op vrije voeten gesteld.

Tegen G. en zijn echtgenote heeft de officier van justitie een nieuwe verdenking ingebracht. Ze zouden hebben geprobeerd getuigen te beïnvloeden.

Volgens het Openbaar Ministerie was er door de nieuwe verdenking reden om de schorsing van de voorlopige hechtenis op te heffen. Na de invrijheidstelling door de rechtbank is de officier van justitie in beroep gegaan bij het gerechtshof in Den Haag maar kort voor de behandeling van de zaak trok ze het beroep weer in.

Advocaat Mark Teurlings bevestigt de aanhouding van zijn cliënte: ‘Ze hadden een dossiertje van bijna 500 pagina’s samengesteld met vooral verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken. Het stelde allemaal niks voor. Ik had bij het lezen ook geen enkel “oeps-moment” waarbij ik dacht: hier staat iets belastends voor cliënte.’

Verbouwing boerderij

De verdenking tegen G. en zijn vrouw bestaat er onder meer uit dat zij crimineel geld vanuit Spanje hebben geleend om verbouwingen van hun boerderij in Drenthe van te financieren. Zij zeggen dat dit geld op een correcte manier is verkregen van vrienden. Maar het Openbaar Ministerie stelt dat het crimineel geld van G. betreft.

De officier van justitie denkt nu te kunnen bewijzen dat G. en zijn vrouw hebben geprobeerd getuigen te beïnvloeden. Zij zou een bij de verbouwing van de boerderij betrokken aannemer hebben gebeld met de vraag of Donald G. hem een brief zou mogen sturen vanuit de gevangenis. G. voerde vanuit de gevangenis telefoongesprekken met de vorige eigenares van de boerderij.

Deze vrouw heeft als getuige in de zaak verklaard over de staat van de boerderij voorafgaand aan de verkoop. De getuigende aannemer moet toelichten welke verbouwingen hij voor G. aan de boerderij heeft gedaan.

Inhoudelijke behandelinging van de zaak volgt mogelijk komende zomer.

Alle berichten over de zaak.