‘Nieuwe verklaring in Vaatstra-zaak is onzin’

Jasper S., die is veroordeeld voor de moord op Marianne Vaatstra heeft nooit beweerd dat er medeplichtigen in zijn zaak zouden zijn. Dat zegt zijn advocaat Jan Vlug tegen Crimesite. Een man die gedetineerd heeft gezeten met S. beweert dat hij in de gevangenis van Jasper S. hoorde dat hij slechts ‘medeplichtig’ was aan de moord. Maar dat is ‘pertinente onzin’ volgens zijn advocaat.

Een particulier rechercheur deed het afgelopen jaar onderzoek naar de zaak Vaatstra. Hij deed dat op eigen initiatief, zonder opdrachtgever ‘omdat hij het gevoel had dat er dingen niet klopten’. Op zeker moment kwam hij in contact met een man, die op dezelfde afdeling gedetineerd zat als moordenaar Jasper S.

Een derde

De man vertelde dat Jasper hem enkele malen in vertrouwen had genomen en toen over zijn zaak sprak. ‘Mijn vrouw heeft jarenlang naast een medeplichtige geslapen’, zou Jasper S. tegen de mede-gedetineerde hebben gezegd. Hij zou hebben beweerd dat hij maar ‘voor een derde’ verantwoordelijk is voor de moord, daarmee suggererend dat er twee mede-daders zijn die nooit zijn gepakt.

Volgens Jan Vlug, de advocaat van Jasper S., heeft zijn client de uitspraken nooit gedaan, zo vertelt hij aan Crimesite:

Jasper praat nooit inhoudelijk over zijn zaak. Hij kan zich deze mede-gedetineerde ook niet herinneren, hij weet niet wie het is. Het verhaal is uit de duim gezogen, het is complete onzin. Jasper heeft bekend dat hij in zijn eentje deze moord heeft gepleegd, maar er is een groep complot-denkers die dat niet wil accepteren en maar bezig blijft om op internet idiote verhalen te verspreiden.

Complotters

De verklaring van de mede-gedetineerde is niet op papier gezet en ook niet bij de politie afgelegd. De particulier rechercheur, Gerrit de Boer, sprak slecht 20 minuten met hem. Desgevraagd zegt hij ook geen ander bewijs te hebben gevonden dat de moord op Marianne Vaatstra door meerdere mensen is gepleegd. ‘Ik heb niks belastends gevonden. En ik geloof ook niet in de complot-theorieën, die door een groepje fanatiekelingen worden verspreid’, aldus de onderzoeker.

OM

Ook het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland ziet weinig in de verklaring van de nieuwe getuige. Persvoorlichtster Melanie Kompier:

Voor ons is de zaak afgedaan. De dader is voor de rechter gebracht en onherroepelijk veroordeeld. We zien in deze nieuwe verklaring geen aanleiding om de zaak te heropenen. We hebben trouwens ook geen idee wie de getuige is, want die heeft zich niet bij OM of politie gemeld. We hebben via de media kennis genomen van zijn verklaring en daar laten we het bij.

Zie ook:

Schadevergoeding in Vaatstra-zaak toegekend

Waarom geen vrouwen in Vaatstra-onderzoek? (#2)

OM: geen hoger beroep in zaak Vaatstra

Rechtbank verbiedt opnames Vaatstra-zaak

Jasper S. achtervolgde Marianne Vaatstra

Jasper S. aanwezig op Vaatstra-zitting

Waarom geen vrouwen in Vaatstra-onderzoek? (#1)