Nieuwe verklaringen in Zaak-Nicole

In de strafzaak tegen de Jos de G. (48) de man die momenteel terechtstaat voor de moord op Nicole van den Hurk (15) in 1995 in Eindhoven is nog een tweede belastende getuige opgedoken. Die getuigen kunnen cruciaal zijn omdat dna-bewijs tegen De G. zwakke plekken lijkt te vertonen. De zaak is aangehouden voor onbepaalde tijd.

‘Vrijwel zeker’

De verklaringen zijn deze week afgelegd tegenover De Telegraaf. De krant schrijft dat ze ‘vrijwel zeker’ bewijs zullen vormen tegen de uit Helmond afkomstige De G.. Buiten het dna-bewijs is er eigenlijk geen bewijs om De G. te kunnen veroordelen. De G. is vorig jaar na een dna-match aangehouden in een tbc-inrichting. De G. ontkent dat hij Nicole verkrachtte en vermoordde.

Geslachtsdeel

De twee mannen hebben in het verleden gedetineerd gezeten met De G.. Allebei zeggen ze dat De G. aan hen toevertrouwde ‘een meisje te hebben vermoord’. Er zouden ‘gruwelijke details’ zijn verteld door De G., zo zegt één van hen. De gesprekken zouden tien jaar geleden zijn gevoerd. Eén bekentenis zou De G. hebben gedaan tijdens een kringgesprek over drugsverslaving.

De getuige sprak De G. later nader:

Hij noemde haar zijn vriendin. Zei dat hij seks met haar had en dat ze hem had uitgelachen om het formaat van zijn geslachtsdeel. Omdat ze hem belachelijk had gemaakt, vertelde hij, was hij doorgedraaid. Hij zei: ‘Ik heb haar gewurgd. Ik heb haar ook nog even laten merken hoe groot mijn geslachtsdeel is. Ik heb die meid gepakt en afgemaakt.’ Maar geloven deed ik het toen niet. Ik dacht dat het grootspraak was.

Spermasporen

Contra-expertise lijkt de bewijswaarde van de eerdere afgeronde dna-onderzoeken te verminderen. De nieuwe onderzoekers stellen dat als alle profielen worden ingevoerd, de bewijswaarde tegen De G. naar beneden lijkt te gaan. Er zijn spermasporen van drie personen gevonden bij Nicole. Van haar toenmalige vriendje, een onbekende en van Jos de G.. De G. ontkent verkrachting en moord en zegt zich niet te kunnen herinneren of hij seks heeft gehad met het meisje.

Eerdere berichten:

Nieuwe getuige in zaak Nicole van den Hurk

Verdachte Zaak-Nicole blijft ontkennen

Onderzoek naar vernietigen kleren Nicole van den Hurk